50books – vraag 32

Deze blogpost is deel 39 van 42 in de reeks #50books

Vandaag gaan we een testje uitvoeren. Dat doet het altijd wel goed tijdens de vakantie. Lekker onderuitgezakt een aantal stellingen doornemen en aangeven in hoeverre ze op jou van toepassing zijn.

Ik kwam op het idee door @HellaKuipers die me gister een link doorstuurde. Of ik nog inspiratie voor #50books nodig had, was haar vraag. Eerder zuurstof, was mijn reactie nadat ik net hijgend en wel terug was gekeerd van een 10 km rondje rennen. Een beetje later en op adem las ik alsnog de blogpost met de titel: Shit Book Snobs Say: Translations. Oftewel, de onzin die boeksnobs verkondigen, en wat het vooral zegt over henzelf.

De strekking van het artikel zal duidelijk zijn, en ik ga er hier verder ook niet al te veel woorden aan spenderen. Iedereen (her)kent wel een boeksnob en zal misschien moeten toegeven op sommige punten wel iets boeksnobberigs te hebben. In welke mate? Dat gaan we middels de bijgevoegde lijst met uitspraken hieronder eens in kaart brengen. Lees ze allemaal door en turf hoeveel er op jou van toepassing zijn.

Wees eerlijk! En geef daarna in je blog / reactie aan wat jouw score is en wat jij denkt wat dit over jou zegt. Klopt het? Vind je het onzin? Ken je nog meer van deze uitspraken die boeksnobs regelmatig bezigen, en kun je ook aangeven wat het volgens jou echt betekent? Aarzelf niet om aan te geven wanneer je denkt dat de boeksnob een uitstervend ras is en beschermd zou moeten worden omdat het ook een gevaar zou kunnen zijn voor de verdwijnende boekcultuur in het algemeen.

OK, genoeg introductie. Hier volgen de uitspraken zoals ze in het oorspronkelijke artikel opgesomd stonden, maar dan voor de handigheid even snel door Google Translate gehaald, want je hebt vakantie of je hebt het niet:

 1. E-reading is niet het echte lezen = Ik heb het nodig dat mijn persoonlijke voorkeuren over lezen worden gevalideerd als de enige juiste en moreel verheven manier;
 2. Ik lees alleen boeken die een literaire prijs hebben gewonnen of klassiekers uit de literaire canon = Ik kan zelf geen oordeel vormen;
 3. Boekbloggers zijn dodelijk voor de literaire kritiek! = Ik ben een vergrijzende blanke man in de uitgeverij;
 4. Oh, ik heb nog nooit gehoord van dat boek. Het werd zeker niet  besproken in een van de vooraanstaande boekenbijlages = Ik kan zelf geen oordeel vormen;
 5. Ik lees geen troep zoals Twilight Saga / 50 Shades / Oprah ‘s Book Club selectie, en ik tweet dit statement minimaal 50 miljoen keer = Ik probeer nog steeds even krampachtig cool te zijn als toen ik nog op de middelbare school zat;
 6. Het boek is altijd beter dan de film, basta! = Ik heb nog nooit The Godfather of The Princess Bride gezien en ik ben ook niet leuk op feestjes;
 7. Rapmuziek is geen poëzie, daarvoor moet je bij Joni Mitchell / Bob Dylan / Belle and Sebastian zijn = Ik ben racist;
 8. Ik weiger om een ​​e-reader te gebruiken, want ik hou gewoon van die typische oude boek geur. Mensen die niet houden van die geur zijn geen echte lezers = De basis voor mijn favoriete parfum is schimmel;
 9. Mensen die hun boeken kopen bij Amazon zijn verkeerd bezig = Ik heb een besteedbaar inkomen dat ver boven modaal ligt en heb een moreel oordeel over mensen die dat voorrecht niet hebben;
 10. Ik markeer nooit pagina’s door een hoekje om te vouwen, breek nooit een boek open, of eet tijdens het lezen = Ik heb onredelijke verwachtingen over hoe graag de mensen aan wie ik mijn boeken nalaat ze eigenlijk wel willen hebben;
 11. Ik denk dat het goed is dat sommige mensen uberhaupt al lezen = Ik blijf een mening over je vormen totdat jouw leesgedrag gelijk is aan dat van mij, hoewel het mijne altijd veel beter zal zijn dan dat van jou, omdat ik meer boeken door blanke mannen geschreven heb gelezen dan jij;
 12. Ik heb geen tv, want dat is zonde van mijn leestijd. Had ik al gezegd ik heb geen tv heb? Hey. Jij daar. Ik heb geen tv! = Ik ben niet zo interessant. Ook kijk ik ‘ nachts drie uur Uitzending gemist of On Demand op mijn laptop;
 13. Het kan me niet schelen wanneer de hoofdpersoon onsympathiek is. Het is het proza ​​waar het om gaat = Mijn vermogen om onuitstaanbare eikels te tolereren maakt me beter dan jou, want jij leest natuurlijk alleen om te ontsnappen aan de dagelijkse sleur en ellende, wat een inferieure manier van lezen is;
 14. Ik lees geen liefdesverhalen / thrillers / westerns. Ik lees alleen maar echte literatuur = Kan iemand bevestigen dat ik een volwassene ben?
 15. Ik begrijp niet dat volwassenen nog steeds jeugdliteratuur lezen. Je bent volwassen, dus hoor je boeken voor volwassenen te lezen = Ik hou niet van dansen in de regen of ijshoorntjes of trampolines of eigenzinnigheid en mijn stropdas zit te strak.

 

Net als elke zondag ben ik weer erg benieuwd naar jullie inzendingen.

Vraag 32:
Hoe hoog scoor jij op de schaal van boeksnob, en wat zegt dat?

~ ~ ~

Klik hier voor vraag 31.

~ ~ ~

Het #50books initiatief is bij mij ontstaan naar aanleiding van de 30songschallenges maar gaat anders ingevuld worden. Elke week op zondag zal ik een nieuwe boekvraag posten die door iedereen vrij mag worden ingevuld. Alles is toegestaan. Een foto, een recensie, een persoonlijke herinnering, enzovoorts. De beantwoording van de vraag hoeft helemaal niet op dezelfde dag of binnen een week. Wanneer je het blog klaar hebt, post het dan en plaats een link onder de betreffende vraag, zodat iedereen het kan volgen en bij je komt kijken.

Heb je zelf geen blogsite, dan kun je je blog naar mij sturen, en dan plaats ik het als gastblog.

Dit jaar zal ik in totaal 50 vragen posten, vandaar #50books.

Zelf doe ik natuurlijk ook mee, en zal mijn eigen bijdrage als aparte blogs posten en ook hieronder linken.
Voel je vrij om ideeën voor vragen naar me toe te sturen zodat ik er voldoende op voorraad heb om dit jaar door te komen. En wie weet is er zoveel enthousiasme dat we volgend jaar gewoon door kunnen gaan.

Wanneer iemand een mooi logo kan ontwerpen dan zou dat ook heel erg gewaardeerd worden. 

Je kunt me bereiken via email peterpellenaars@me.com of op twitter @petepel.

Veel lees en schrijfplezier.

~ ~ ~

TOEN OP 18 AUGUSTUS

Rat – 3 – 18 augustus 2012

Een paranoïde gevoel beheerst me al tijden. Zijn ze nu wel of niet verdwenen? Ik weet het nog steeds niet zeker, en die knagende onzekerheid maakt me langzamerhand gek.

Antwoord – 18 augustus 2010

Soms verdwijnen ze zomaar uit je leven. Of duiken ineens weer op. Met echte vrienden weet je het maar nooit.

~ ~ ~

navigeer door deze serie<< 50books – vraag 3150books – vraag 33 >>