Vintage vloerkleed voor meer sfeer in huis

Vintage vloerkleed voor meer sfeer in huis

Is jouw woonkamer een beetje kaal en wil je zorgen voor wat meer sfeer? Naast warme, sfeervolle verlichting, nieuwe meubels en een nieuwe inrichting, is het dan ook goed om te kijken naar de vloer. De meeste vloeren in Nederland zijn laminaat, hout of tegels. Dit ziet er erg eentonig uit, zeker in de woonkamer. Soms is het dus mooi om hier een vintage vloerkleed op te leggen. Naast dat het voor meer sfeer zorgt, heeft het meer voordelen. Zo voelt een vloerkleed erg fijn aan en is het een stuk warmer aan je voeten dan stenen tegels en hout. Maar hoe kies je het juiste vloerkleed bij jouw woning?

Hoe kies je een vloerkleed?

Bij het uitzoeken van een vloerkleed moet je letten op verschillende factoren. Zo heb je het formaat, de stijl (kleur, vorm en patroon) en het materiaal. Het formaat ligt natuurlijk aan de kamer zelf en de grootte hiervan. Het patroon en de kleur van het vloerkleed is persoonlijk, maar moet wel passen bij de rest van het interieur. Houd er rekening mee dat de kleur vaak heel anders lijkt op een afbeelding op internet. Als je het vloerkleed in je eigen kamer zien, geeft dit een hele andere indruk. Zorg dus dat je het vloerkleed desnoods nog kunt omruilen. De vorm en het patroon is uiteindelijk ook een kwestie van smaak, mits het goed bij de ruimte past.

Materiaal

Naast de opties hierboven moet je nog een keuze maken qua materiaal. Je hebt de bekende materialen, zoals kunststof, katoen en wol. Maar hiernaast heb je nog overige opties, waaronder bijvoorbeeld jute, sisal en velvet. Deze materialen hebben allemaal hun eigen voordelen en nadelen. Meestal is het een kwestie van smaak, maar deze materialen hebben ook andere functies. Zo is een kunststof mat goed voor mensen met allergieën en voor buiten. Ook kun je een wollen vintage vloerkleed makkelijk schoonmaken. Wollen kleden blijven ook goed schoon, maar pluizen wel erg. Zeker aan het begin. Katoen is een zeer goede optie als je kinderen hebt. Deze stof is namelijk erg stevig en gaat niet snel kapot. Ook kun je katoen makkelijk wassen en het is redelijk goedkoop. Welk materiaal past het beste bij jouw woonkamer?