Op welke Griekse eilanden kun je schildpadden bekijken?

Op welke Griekse eilanden kun je schildpadden bekijken?

Griekenland, het land van blauwe zee en witte stranden, schitterende architectuur en een rijke geschiedenis waar je jezelf eindeloos in kunt verdiepen Ook als het op bijzondere diersoorten aankomt is Griekenland een schitterend land om dat te ontdekken. Van beren tot uilen en van arenden tot wilde zwijnen je vindt het er allemaal. Zo ook een andere bijzondere diersoort namelijk schildpadden. Waar je die kunt vinden delen we graag met je.

De hotspots voor schildpadden

Schildpadden gedijen goed in tropische en subtropische klimaten. Het komt dan ook niet als verassing dat Griekenland een prima habitat biedt voor schildpadden om te leven en goed te gedijen. Zo zijn de zandstranden van het eiland Zakynthos een plaats waar Caretta Caretta schildpadden jaarlijks hun eieren komen leggen en is een mooie gebeurtenis om te zien op Zakynthos. Het paarseizoen van de Caretta Caretta schildpad begint veelal in Mei en eindigt in augustus. Mocht je de eieren uit willen zien komen dan is de meest geschikte maand daarvoor September. Er zijn we regels aan gebonden door de lokale autoriteiten omdat dit een bedreigde diersoort betreft.

Een aantal andere hotspots zijn er te vinden op het mooie eiland Kreta. Hier komt de zeeschildpad genaamd Caretta Caretta schildpad ook graag aan land om eieren te leggen. Voornamelijk in de Mesarra baai. Door de redelijk stabiele tempratuur van 26 graden is deze baai een ideale plek voor schildpadden om aan land te komen. Ook het zandstrand waar de eieren in gelegd worden draagt hieraan bij.

Ook Chania is een perfecte broedplaats voor schildpadden en met wat geluk tref je ze daar makkelijk aan. Het strand is een goede dertien kilometer in lengte en wordt in zijn geheel gebruikt door de schildpadden om eieren in te leggen. Hou er wel rekening mee dat tijdens het seizoen dat de eieren uitkomen ter bescherming van de kleine schildpadjes vaak delen van het strand afgezet worden. Dat draagt bij aan de overlevingskans van de kleine schildpadjes die het allemaal in hun eentje moeten doen vanaf de dag dat ze geboren worden. Dus die extra kans wordt gewaardeerd door ons en daarom hebben de schildpadden op rust.