50books – Vraag 48

We naderen het einde van de 50 vragen. Vandaag nummer 48. Nog steeds heb ik geen moeite om een nieuwe vraag te verzinnen. Eerder is het de tijd die me soms ontbreekt om er een fatsoenlijk inleidend blogje bij te verzinnen. Deze week is het ook nog eens de ruimte die me parten speelt. Het huis staat op z’n kop door een kleine verbouwing die momenteel gaande is. De zolderverdieping is zowat geheel leeggehaald in verband met de inrichting van een compleet nieuwe slaapkamer. En die spullen moeten toch ergens blijven al die tijd.

Dus zit ik hier op een provisorisch vrijgemaakt plekje op mijn laptop te tikken aan een nieuwe #50books vraag terwijl ik eerder mijn boekbespreking voor #eenperfectedagvoorliteratuur heb geschreven. Maar ach, het is allemaal van tijdelijke aard en voor een goed doel. En het gaf me ook nog eens de inspiratie voor de vraag van vandaag.

Bij het opruimen van de zolder kwam ik namelijk enkele dozen vol boeken tegen waarvan ik wel wist dat ze daar stonden, maar niet meer precies wat er nu eigenlijk in zat. Met toch wel iets van een soort misplaatste nieuwsgierigheid (tenslotte had ik zelf de boeken erin gestopt) opende ik de eerste doos. Het was een doos vol met voornamelijk atlassen. De volgende doos herbergde studieboeken van verschillende cursussen die ik ooit gevolgd heb. Ook in de volgende dozen zaten bijna allemaal non-fictie boeken. Slechts in een enkel geval zat er een roman tussen.

Natuurlijk heeft me dit weer uren gekost (die ik eigenlijk aan andere zaken had moeten besteden…). Elke doos opnieuw kwam ik weer boeken tegen waarvan ik vergeten was dat ik ze had. En moest ik ze vanzelfsprekend doorbladeren, besnuffelen of gedeeltelijk lezen. Wat me ook duidelijk werd is dat ik deze boeken veroordeeld had tot een kwijnend bestaan achter de schotten op zolder waar niemand meer wist van hun bestaan. Ik! Als zogenaamd boekliefhebber! Shame on me.

Ik heb me voorgenomen dat deze boeken na de verbouwing niet meer teruggaan naar boven. Òf ze krijgen een plaats in de boekenkast, òf ik ga ze verkopen danwel weggeven. Maar ik ga geen boeken meer in een doos stoppen en opbergen. Boeken horen in het zicht te staan zodat ze potentiële lezers kunnen verleiden om hen open te slaan en zich in hen te verliezen. Ze verdienen het om op een plek te staan waar ze tot hun recht komen. Alleen dan lopen ze de kans gelezen te worden. Wat tenslotte hun bestaansrecht vormt.

Vraag 48:
Hebben jullie nog boeken ergens opgeborgen in dozen? Zo ja, waarom?

vraag48

~ ~ ~

Klik hier voor vraag 47.

~ ~ ~

Het #50books initiatief is bij mij ontstaan naar aanleiding van de 30songschallenges maar gaat anders ingevuld worden. Elke week op zondag zal ik een nieuwe boekvraag posten die door iedereen vrij mag worden ingevuld. Alles is toegestaan. Een foto, een recensie, een persoonlijke herinnering, enzovoorts. De beantwoording van de vraag hoeft helemaal niet op dezelfde dag of binnen een week. Wanneer je het blog klaar hebt, post het dan en plaats een link onder de betreffende vraag, zodat iedereen het kan volgen en bij je komt kijken.

Heb je zelf geen blogsite, dan kun je je blog naar mij sturen, en dan plaats ik het als gastblog.

Dit jaar zal ik in totaal 50 vragen posten, vandaar #50books.

Zelf doe ik natuurlijk ook mee, en zal mijn eigen bijdrage als aparte blogs posten en ook hieronder linken.
Voel je vrij om ideeën voor vragen naar me toe te sturen zodat ik er voldoende op voorraad heb om dit jaar door te komen. En wie weet is er zoveel enthousiasme dat we volgend jaar gewoon door kunnen gaan.

Wanneer iemand een mooi logo kan ontwerpen dan zou dat ook heel erg gewaardeerd worden. 

Je kunt me bereiken via email peterpellenaars@me.com of op twitter @petepel.

Veel lees en schrijfplezier.

12 reacties on "50books – Vraag 48"


Reageren niet meer mogelijk