Zelfstandig blijven wonen als je ouder wordt, is dat mogelijk?

Zelfstandig blijven wonen als je ouder wordt, is dat mogelijk?

Dat is zeker mogelijk! Ouder worden brengt veel veranderingen met zich mee. Gelukkig zijn er veel hulpmiddelen beschikbaar om ouderen zo veel mogelijk zelfstandig te laten wonen. In dit blog kun je lezen wat de voordelen zijn van het thuis blijven wonen als je ouder wordt en wat er allemaal mogelijk is om ervoor te zorgen dat je zo lang mogelijk zelfstandig kunt blijven wonen. 

Voordelen van thuis blijven wonen

Het blijven wonen in je eigen omgeving als je ouder wordt heeft veel voordelen. Je kent je omgeving goed en je hebt hier vaak ook al een netwerk opgebouwd. Ook als je een vorm van zorg nodig hebt, zoals bijvoorbeeld begeleiding of een huishoudelijk hulp, is het fijn om in je eigen omgeving te wonen. Zo kun je je vertrouwde omgeving behouden en hoef je niet naar een nieuwe omgeving te verhuizen. Ook is het, als je in je eigen omgeving blijft wonen, veel makkelijker om contact te houden met vrienden en familie. Verder is het ook fijn dat je je eigen dingen kunt blijven doen. Je kunt bijvoorbeeld blijven tuinieren, koken, lezen of wat dan ook. Ook is het prettig, dat je je eigen ritme kunt blijven houden, als je bijvoorbeeld een vaste slaaptijd hebt of dagelijks een wandeling maakt in de buurt. 

Hulpmiddelen

Er zijn veel hulpmiddelen beschikbaar die ouderen kunnen gebruiken om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. Deze hulpmiddelen kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om het huishouden makkelijker te maken. Een voorbeeld van een hulpmiddel voor het huishouden is een stofzuigerrobot. Deze robot kan helpen met het stofzuigen, zodat je niet meer zelf hoeft te stofzuigen. Ook zijn er speciale lampen en verlichting verkrijgbaar die helpen bij het verlichten van donkere ruimtes. Op het gebied van veiligheid, zou je kunnen kiezen voor een SOS horloge, dit is het ideale hulpmiddel als je altijd en overal hulp in wilt kunnen schakelen. Ga je boodschappen doen? In de tuin werken? Dit horloge heb je altijd bij je, met een druk op de knop, weten ze dat je hulp nodig hebt. Je kunt ook kiezen voor een SOS knop ouderen, die je bijvoorbeeld op een centrale plaats huis aan kunt brengen. Je hoeft maar op een knop te drukken en hulp is onderweg!