Online beleggen in aandelen of obligaties?

Online beleggen in aandelen of obligaties?

Wil je graag gaan beleggen? Omdat je meer rendement uit je spaargeld wilt halen dan alleen maar dat kleine beetje rente dat je nu jaarlijks bijgeschreven krijgt? Een verstandige keuze, want als je (langere tijd) gaat beleggen is de kans groot dat je een beter rendement gaat halen dan op een spaarrekening. Maak je op dit moment de afweging waarin je wilt gaan beleggen? En twijfel je tussen aandelen en obligaties? Dan komt deze blogpost precies op het juiste moment, hieronder hebben we namelijk voor je uiteengezet wat aandelen en obligaties eigenlijk zijn en waarin ze verschillen van elkaar. Op basis van deze informatie, kun jij een gerichte keuze maken. Ideaal toch?

Aandelen

Als iemand een bedrijf opricht bezit hij/zij alle aandelen van een bedrijf. Als het bedrijf goed draait, stijgt het bedrijf in waarde en worden deze aandelen meer geld waard. Wil de eigenaar van een bedrijf een deel van het bedrijf te gelde maken, dan bestaat de mogelijkheid om een gedeelte van de aandelen te verkopen. Overigens wordt ook wel een deel van de aandelen verkocht, om bijvoorbeeld kapitaal binnen te halen om investeringen mee te kunnen doen. Bedrijven kunnen ervoor kiezen om dit via de aandelenbeurs te doen, waarbij iedereen feitelijk een stukje van dit bedrijf kan kopen. Als je zo’n aandeel scherp in kunt kopen en op een later moment weer kunt verkopen tegen een hogere prijs, dan maak je winst. Koop je een aandeel, dan koop je feitelijk een stukje van een bedrijf, waarmee je door een positief verschil tussen aankoop en verkoop, probeert om winst te maken. 

Obligaties

Obligaties zijn feitelijk leningen die partijen aangaan met beleggers. Denk hierbij aan de overheid die een snelweg wil aanleggen en hier vijftig miljoen voor nodig heeft. Door hier vijfduizend obligaties voor uit te geven van ieder tienduizend Euro, kunnen zij dit project financieren. In dit geval gaat de staat een leningsovereenkomst aan met vijfduizend partijen, of minder als een partij meerde obligaties neemt, waarbij zij garant staan voor de terugbetaling van deze lening, maar ook vergoeden zij ook (een doorgaans interessante) rente. Een veilige manier om te beleggen dus, waarbij naast de staat, ook bedrijven en andere organisaties regelmatig kiezen voor deze financieringsvorm.

De verschillen

Het verschil tussen beide vormen, zit hem met name in het risicoprofiel. Een aandeel kan iedere minuut van waarde wisselen. Ook is een aandeel onderhevig aan schommelingen die voortkomen vanuit economische ontwikkelingen. Zo kan het bedrijf waar jij een aandeel van hebt goed draaien, als er echter ergens oorlog uitbreekt, zakt ook jouw aandeel gewoon mee. Obligaties hebben hier geen last van; jouw overeenkomst staat namelijk vast; oorlog of geen oorlog. Natuurlijk is er wel een risico dat het bedrijf waar je de overeenkomst mee hebt, tussentijds failliet gaat. Door te kiezen voor bijvoorbeeld de staat om een overeenkomst mee af te sluiten, is dit risico vrijwel nihil.