50books – vraag 21

Wie kent niet dat gevoel van oplopende spanning en nervositeit tijdens de aankoop van iets waar je lang naar uitgekeken hebt? Het kan zijn omdat je een groot bedrag gaat uitgeven en niet zeker weten of het product je wel gaat bevallen ondanks al het vooronderzoek wat je er in hebt gestoken. Of omdat je puur bent afgegaan op de aanbeveling van een goede vriend of de reputatie van de maker van het product. Zal het de verwachtingen waarmaken? Zul je er ooit zo tevreden mee zijn als vooraf gehoopt?

Wanneer het uur der waarheid is aangebroken kun je niet meer terug. Je stapt in de auto die nu echt de jouwe is geworden en vertrekt voor je eerste tochtje. Onwennig laat je jezelf neerzakken in het bankstel wat nu je woonkamer vult. Geconcentreerd klik je op ‘play’ om te gaan luisteren naar de cd van van een artiest die je nog nooit heeft teleurgesteld.

Dat eerste moment.  Eenmalig. Waarin je vaak al meteen weet of je er goed aan gedaan hebt. De ‘gutfeeling’ waarop je hebt leren te vertrouwen. In die eerste minuten vormt zich een gevoel bij het product wat de basis wordt voor je verdere ervaring. Daarna wordt het alleen maar een gradatie beter of slechter.

Zo ook bij boeken. Daar zit je dan. Op je favoriete leesplek. Met je nieuwe aankoop. Waar je al zoveel over gelezen of gehoord hebt. Nu heb je eindelijk zelf dat boek in huis en de tijd gevonden om het te gaan lezen. Als voorpret neem je eerst de achterflap door. Je ruikt wat aan het boek. Slaat het op enkele willekeurige pagina’s open. Dan begin je eindelijk aan de openingszin. Het verhaal gaat beginnen.

En dan valt het tegen! Stug blijf je doorlezen. Ondanks beter weten hou je jezelf voor dat je het mis kunt hebben. Elk boek verdient een eerlijke kans. Maar het lijkt wel alsof je het verkeerde boek in handen hebt. Het klopt niet met je verwachtingen, hoewel je dit nog een tijdlang onbewust blijft ontkennen. Nog steeds blijft doorlezen. Totdat je er niet meer aan kunt ontkomen. Dit boek was de miskoop van de eeuw. Spijt als haren op je hoofd dat je er ooit aan bent begonnen. Er tijd in hebt gestoken. Je wilt het als boekliefhebber niet graag toegeven maar het liefst zou je het boek zo in de prullenbak gooien. Weggeven zou een belediging vormen voor de toekomstige lezer. Daarom zet je het boek terug in de kast. Als een rotte kies in een verder gaaf gebit zal het je voortaan blijven herinneren aan die slechte leeservaring.

Heb jij ook zo’n boek in huis? Of heb je besloten het alsnog weg te doen?

Vraag 21:
Van welk boek heb je spijt dat je het ooit kocht?

vraag21

~ ~ ~

Klik hier voor vraag 20.

~ ~ ~

Het #50books initiatief is bij mij ontstaan naar aanleiding van de 30songschallenges maar gaat anders ingevuld worden. Elke week op zondag zal ik een nieuwe boekvraag posten die door iedereen vrij mag worden ingevuld. Alles is toegestaan. Een foto, een recensie, een persoonlijke herinnering, enzovoorts. De beantwoording van de vraag hoeft helemaal niet op dezelfde dag of binnen een week. Wanneer je het blog klaar hebt, post het dan en plaats een link onder de betreffende vraag, zodat iedereen het kan volgen en bij je komt kijken.

Heb je zelf geen blogsite, dan kun je je blog naar mij sturen, en dan plaats ik het als gastblog.

Dit jaar zal ik in totaal 50 vragen posten, vandaar #50books.

Zelf doe ik natuurlijk ook mee, en zal mijn eigen bijdrage als aparte blogs posten en ook hieronder linken.
Voel je vrij om ideeën voor vragen naar me toe te sturen zodat ik er voldoende op voorraad heb om dit jaar door te komen. En wie weet is er zoveel enthousiasme dat we volgend jaar gewoon door kunnen gaan.

Wanneer iemand een mooi logo kan ontwerpen dan zou dat ook heel erg gewaardeerd worden. 

Je kunt me bereiken via email peterpellenaars@me.com of op twitter @petepel.

Veel lees en schrijfplezier.

~ ~ ~

21 reacties on "50books – vraag 21"

Reageren niet meer mogelijk