50books – vraag 9

Klik hier voor vraag 8.

~ ~ ~

Vraag 9:
Hoe kom jij aan je boeken?

De afgelopen weken hebben laten zien dat er veel animo is om mee te doen aan de #50books vragen. Mijn mailbox stroomde vol met bijdrages over jeugdboeken, favoriete leesplekken, boeken die men maar niet uitgelezen krijgt en hoeveel tijd men zoal per week bezig is met lezen. Maar hoe komen jullie aan al die boeken? Dat is wat ik vandaag wil weten.

Voor velen van ons zal de bibliotheek de voornaamste plek zijn om op zoek te gaan naar een nieuwe stapel boeken voor de komende weken. Het is relatief goedkoop en de kans op een miskoop is niet aanwezig. Bevalt het boek niet, dan breng je het terug. Toch zijn er ook voldoende lezers die een boek zelf willen bezitten. Zodat ze er aantekeningen in kunnen maken. Of omdat ze graag een eigen bibliotheek willen opbouwen. Op die manier heb je altijd je lievelingsboeken onder handbereik, om er op elk willekeurig moment in te kunnen bladeren. Voor de aankoop van deze nieuwe boeken hoeft men niet per se de deur uit. Op internet bieden online boekwinkels de service om morgen je boek naar keuze te bezorgen wanneer je het vandaag voor een bepaalde tijd besteld hebt. Kun je niet wachten, of prefereer je het contact met een boekverkoper die je waar nodig van advies kan dienen dan is daar nog altijd de old skool boekhandel.

Met de opkomst van de eReaders kan ik me tevens voorstellen dat er meer en meer gebruikt gemaakt wordt van het downloaden van digitale boeken. Al dan niet via een leensysteem waar alleen gedurende een bepaalde periode het eboek beschikbaar is. Het is niet alleen een totaal andere leeservaring, maar ook het selecteren van deze eboeken is niet te vergelijken met het doorzoeken van schappen of tafels vol boeken. Zeker waar men in de gelegenheid is om de aanschaf van nieuwe (of tweedehands, die voor de koper toch ook weer nieuw zijn) boeken te combineren met het nuttigen van een lichte maaltijd wordt het bijna een belevenis op zich.

Dus, hoe komen jullie aan nieuwe boeken? Kruipen jullie achter de pc om een bestelling te plaatsen? Trekken jullie er op uit naar een nabijgelegen boekhandel waar een praatje met het personeel misschien wel tot verrassende nieuwe tips kan leiden? Of geniet het periodiek bezoek aan de uitleenbibliotheek nog steeds de voorkeur? En wie bezoekt er tegenwoordig nog een boekenmarkt?

Laat het ons weten door je antwoord(blog) zoals gewoonlijk hieronder bij de comments te vermelden.

[Met dank aan Linda Kwakernaat, die met de eerste aanzet tot deze vraag kwam.]

~ ~ ~

Het #50books initiatief is bij mij ontstaan naar aanleiding van de 30songschallenges maar gaat anders ingevuld worden. Elke week op zondag zal ik een nieuwe boekvraag posten die door iedereen vrij mag worden ingevuld. Alles is toegestaan. Een foto, een recensie, een persoonlijke herinnering, enzovoorts. De beantwoording van de vraag hoeft helemaal niet op dezelfde dag of binnen een week. Wanneer je het blog klaar hebt, post het dan en plaats een link onder de betreffende vraag, zodat iedereen het kan volgen en bij je komt kijken.

Heb je zelf geen blogsite, dan kun je je blog naar mij sturen, en dan plaats ik het als gastblog.

Dit jaar zal ik in totaal 50 vragen posten, vandaar #50books.

Zelf doe ik natuurlijk ook mee, en zal mijn eigen bijdrage als aparte blogs posten en ook hieronder linken.
Voel je vrij om ideeën voor vragen naar me toe te sturen zodat ik er voldoende op voorraad heb om dit jaar door te komen. En wie weet is er zoveel enthousiasme dat we volgend jaar gewoon door kunnen gaan.

Wanneer iemand een mooi logo kan ontwerpen dan zou dat ook heel erg gewaardeerd worden. 

Je kunt me bereiken via email peterpellenaars@me.com of op twitter @petepel.

Veel lees en schrijfplezier.

~ ~ ~

37 reacties on "50books – vraag 9"


  1. Naar de boekhandel in Zierikzee ga ik voor boeken, laat mij voorlichten door het personeel, maak daarna een keuze. Ook via Twitter en Facebook ontdek ik nieuwe schrijvers. Op het moment ligt deel 1 en 2 te wachten van Jens Lapidus

    Lezen is ontspannen


    1. Dag George. Goed dat je twitter en facebook ook onder de aandacht brengt. Dat zijn zeker nuttige bronnen om nieuwe tips op te doen.
  2. Er is zelfs een tijd geweest dat ik geen boekhandel in kon zonder dat ik er uit liep met een tas met in ieder geval een paar boeken.

Reageren niet meer mogelijk