50books – jaar 2015 – vraag 42

Vandaag begint Nederland Leest. Alweer voor de 10de keer. Ik moet bekennen dat de vorige negen edities aan me voorbij zijn gegaan. Het schijnt dat je bij de bibliotheek tijdens deze periode een gratis boek krijgt. Dit jaar is het een bundel met korte verhalen, speciaal voor deze gelegenheid samengesteld door de meester van het (zeer) korte verhaal, A.L. Snijders.

Fijn dat ik weer lid van de bieb ben, zo bedenk ik me. Want een bundel met korte verhalen lijkt me een mooi cadeau. De geleende boeken die ik thuis heb liggen moeten op 30 november ingeleverd worden. Dat is precies de dag dat Nederland Leest is afgelopen. Hopelijk hebben ze dan nog een exemplaar voor mij over. Het Nederland van vandaag de dag kennende wordt er steeds minder gelezen maar nog altijd wel gretig ja gezegd tegen alles wat gratis is.

Toen ik de aankondiging van Nederland Leest onder ogen kreeg dacht ik eerst dat het een televisieprogramma was. Een zoveelste variant op Heel Nederland … (vul op de puntjes een activiteit naar keuze in). Ik kon me er alleen weinig bij voorstellen. Heel Nederland leest. Wat zouden de opdrachten zijn? Lees een complex literair werk met filosofische beschouwingen in een ruimte met krijsende baby’s en maak daarna een samenvatting van maximaal 1000 woorden? Probeer binnen een vooraf vastgestelde tijd een boek te lezen terwijl er continu nieuwe berichtjes op facebook of twitter voor je verschijnen zonder dat je deze mag openen? Het zal geen kijkcijferkanon worden vrees ik.

Er is iets bijzonders met die bundel korte verhalen aan de hand, zo lees ik op de website van Nederland Leest:

[…] elke provincie heeft een eigen editie! Want aan Snijders’ keuze gaan enkele verhalen vooraf die in de eigen provincie gesitueerd zijn. Bovendien schreef in elke provincie de Commissaris van de Koning een voorwoord voor het boek.

Zou ik hier in de bieb van Arnhem zelf een keuze kunnen maken uit de verschillende provincies? Of ligt er alleen een grote stapel met de editie van Gelderland op me te wachten zonder dat ik eventueel voor Brabant kan kiezen omdat deze provincie (tenslotte mijn geboortestreek) mij nader aan het hart ligt? Kan ik dan eventueel met mijn bieb pasje ook ergens in Brabant terecht?

Het geeft best nog stof tot nadenken, dit hele Nederland leest. Vreemd dat het me al die voorgaande jaren nooit is opgevallen. Hoe is dat bij jullie?

vraag 42:
Zijn jullie bekend met Nederland leest, en zo ja, wat vinden jullie ervan?

Ik denk dat deze vraag weinig verdere toelichting nodig heeft, dus ik laat het hier voorlopig bij.

50books201542

~ ~ ~

Klik hier voor vraag 41.

Elke week op zondag zal ik een nieuwe boekvraag posten die door iedereen vrij mag worden ingevuld. Alles is toegestaan. Een foto, een recensie, een persoonlijke herinnering, enzovoorts. De beantwoording van de vraag hoeft helemaal niet op dezelfde dag of binnen een week. Wanneer je het blog klaar hebt, post het dan en plaats een link onder de betreffende vraag, zodat iedereen het kan volgen en bij je komt kijken.

Klik hier voor alle #50books vragen in 2015.

Klik hier voor alle #50books vragen in 2014 (door Martha/DrsPee).

Klik hier voor alle #50books vragen in 2013.

10 reacties on "50books – jaar 2015 – vraag 42"


  1. Met werkervaring in bibliotheek, boekhandel en op middelbare scholen ontkom je er niet aan: ja, bekend mee ;-). Ik vind het leuk! Vooral ook het idee dat “iedereen” dan op een bepaald moment hetzelfde boek aan het lezen is en je het kan hebben over die gedeelde leeservaring. Er zijn ook altijd allerlei opdrachten/prijsvragen voor scholieren met aan het eind toch een soort tv-programma (lees: live uitzending via internet) waar dat allemaal samenkomt.
    Extra aandacht voor lezen is natuurlijk sowieso toe te juichen.
    Ben benieuwd naar de blogs met antwoorden die er n.a.v. jouw vraag van deze week geschreven worden!


  2. Als Belgische kan ik niet anders dan… éh… ja antwoorden want ik ken het initiatief wel. Jammer dat wij daar geen Belgische tegenhanger voor hebben. Al hebben we ter promotie van het papieren boek natuurlijk wel onze jaarlijkse boekenbeurs :-)


  3. En deze week heb ik ze even allemaal van stal gehaald, waarbij ik met Twee vrouwen van Harry Mulisch de collectie compleet heb gemaakt…

Reageren niet meer mogelijk