Online scheiden? Dan kan op deze manier

Online scheiden? Dan kan op deze manier

Online scheiden is tegenwoordig makkelijker dan ooit. Digitale en technologische ontwikkelingen maken van online scheiden een snelle en gemakkelijk scheidingsvorm. Een online scheiding is uitsluitend mogelijk als jij en je aankomende ex-partner samen heldere afspraken kunnen maken en beide volledig achter de scheiding staan. Naast dat de scheiding online snel geregeld kan worden, spelen ook de kosten een grote rol waarom veel mensen de voorkeur hebben om voor een online scheiding te kiezen. De kosten voor een advocaat worden hierdoor geminimaliseerd in tegenstelling tot een complexe echtscheiding die altijd aanzienlijk duurder is. In beide gevallen is het nodig om een scheidingsadvocaat te hebben. Immers alleen een echtscheidingsadvocaat kan het echtscheidingsverzoek indienen bij de rechtbank.

Willen jullie online scheiden? Kom er samen uit!

Online vind je ontzettend veel informatie over het proces van online scheiden. Dit geeft niet alleen handvatten, maar biedt direct handige informatie waarmee je de eerste stappen kunt nemen om de online scheiding te starten. Het gemak van deze manier van scheiden is dat jullie veel zaken zelf onderling kunnen regelen. De benodigde informatie die terug dient te komen in de echtscheidingsdocumenten worden je aangereikt, waardoor een mediator of echtscheidingsadvocaat overbodig is. Hiermee bespaar je al snel honderden euro’s. Let wel er is dus aan het eind van een online scheiding wel altijd een advocaat nodig. De (gezamenlijke) scheidingsadvocaat hoeft dan uitsluitend het echtscheidingsverzoek in te dienen bij de rechtbank om deze te bekrachtigen. 

Scheidingsadvocaat: Het belang van goede afspraken

In goed overleg scheiden scheelt juridisch getouwtrek en dus kosten. Het samen maken van duidelijke en eerlijke afspraken zorgt daarnaast voor rust tijdens de vaak emotionele echtscheidingsprocedure. De afspraken die jullie overeenkomen dienen schriftelijk te worden vastgelegd in het echtscheidingsconvenant. Denk hierbij aan afspraken over alimentatie, verdeling van spullen, woonruimte en financiële afhandeling. Hebben jullie minderjarige kinderen? Dan is een ouderschapsplan verplicht. In het ouderschapsplan staan afspraken over omgangsregelingen, zorg en opvoeding en onder andere de kostenverdeling. Bij het opstellen van het ouderschapsplan staat het belang van het kind natuurlijk voorop. Zeker voor kinderen is een echtscheiding van de ouders een moeilijke periode met een hoop vragen. Voor kinderen is het fijn dat ouders in goed overleg uit elkaar gaan en de zaken onderling goed regelen. Een scheidingsadvocaat of mediator kan hierbij natuurlijk helpen om deze afspraken zo eerlijk mogelijk overeen te komen.

Wat doet een echtscheidingsadvocaat?

Een echtscheidingsadvocaat informeert, ondersteunt en adviseert om de echtscheiding in goede banen te laten verlopen. Al de afspraken zullen door de scheidingsadvocaat worden opgenomen in het echtscheidingsconvenant en ingediend worden bij de rechtbank. Bij een online scheiding, als het echtscheidingsconvenant samen is opgesteld, dan zal de scheidingsadvocaat deze controleren. Zijn jullie er helemaal uit en akkoord met al de zaken in het echtscheidingsconvenant? Dan zal de echtscheidingsadvocaat het echtscheidingsverzoek indienen bij de rechtbank.