Gemeentemuseum Helmond

Gemeentemuseum Helmond

In het gemeentemuseum in Helmond is er een unieke combinatie gevonden tussen 2 gebouwen en 3 collecties in 1 museum. Het gemeentemuseum heeft een gedeelte van zijn collectie tentoongesteld in het kasteel van Helmond, een deel in de Boscotondohal en een deel kan online worden bewonderd. Zo ontstaat er een enorm overzicht van alle kunst en kunstvoorwerpen dat het gemeentemuseum in Helmond in zijn bezit heeft.

Kasteel

Het kasteel van Helmond is een van de best bewaard gebleven middeleeuwse kastelen in Nederland. Waarschijnlijk begon Lodewijk Berthout van Berlaer, heer van Helmond, met de bouw tussen 1325 en 1350. Vanaf het begin waren de huidige vorm en bouw gepland. Met zijn vierkante omtrek, de grote, ronde en uitspringende torens op iedere hoeken en de gracht wilde de familie zijn macht tonen en een strategisch punt voor de verdediging zijn van de noordoostgrens van het hertogdom Brabant.

In het kasteel van het gemeente museum Helmond is een vaste tentoonstelling te zien over het kasteel en haar bewoners. Ook is er een tentoonstelling over de geschiedenis van Helmond te zien. Een wat meer internationaal tintje geven de werken uit binnen- en buitenland met als thema 'de werkende mens'. Tijdens hele warme dagen is het heerlijk vertoeven met de kinderen in de koele kelders onder het kasteel met een speciaal kinderprogramma.

Boscotondohal

De Boscotondohal van het gemeentemuseum Helmond is een moderne kunsthal ontworpen door de Italiaanse architect Adolfo Nataline. Hij heeft de huizen in een ronde gebouwd, met daarbinnen een plein met bomen.

In de Boscotondohal van het gemeente museum Helmond bekijk je moderne kunstwerken uit de periode 1920 tot 1980. Naast de drie vaste tentoonstellingen zijn er ieder jaar een aantal wisselende exposities. Zo is er vanaf 6 oktober 2015 de fototentoonstelling Magnum on Set. Een prachtige compilatie van diverse foto’s door wereldberoemde Magnumfotografen als Elliott Erwitt, Eve Arnold en Henri Cartier-Bresson. Zij maakten bijzondere foto's van legendarische acteurs als Marilyn Monroe, Charlie Chaplin en James Dean tijdens hun werk op de filmset.

Online

Via de website van het gemeentemuseum kan je de andere kunst die het museum bekijken. De kunst is online gezet. Vaak staat het merendeel van het bezit van een museum in het depot en kun je deze dus niet fysiek bezoeken. Door de kunst online te zetten wordt deze voor iedereen toegankelijk.