Wat doet algenolie en wordt het van algen gemaakt?

Wat doet algenolie en wordt het van algen gemaakt?

Algenolie is een omega-3 supplement dat inderdaad wordt gewonnen uit microalgen. En ja, algenolie kan net zo effectief en gezond zijn als visolie, met één voorbehoud: Om van gelijke gezondheidsvoordelen te genieten, moet je een algenolie kiezen die zowel DHA als EPA omega-3 bevat.

Deskundigen over algenolie

Veel gezondheidsdeskundigen promoten de voordelen van het toevoegen van visolie aan je dagelijkse dieet. Dit supplement bevat grote hoeveelheden omega-3 vetzuren, dus door visolie in te nemen kun je de gezondheid van je hart en andere delen van je lichaam positief beïnvloeden.

Veganisten en vegetariërs

Natuurlijk vindt niet iedereen het prettig om een naar vis smakende capsule of vloeistof te slikken. Veganisten en vegetariërs kunnen ook bezwaar hebben tegen het innemen van een product op basis van vis. Gelukkig zijn er genoeg alternatieve, veganistische oliën die je kunnen voorzien van omega-3.

Wat doet algenolie?

Maar wat is algenolie? Wel, het is een van de populairste visolievervangers, maar is dit plantaardige supplement net zo effectief als visolie? Allereerst moet je weten dat algenolie een omega-3 supplement is gewonnen uit microalgen. Net als visolie bevat algenolie het omega-3 docosahexaeenzuur (DHA). Sommige algenolie formules bevatten ook het omega-3 vetzuur eicosapentaeenzuur (EPA). Je kunt algenolie kopen als capsule of als vloeistof.

Algen als supplement kopen

In eerste instantie kan het idee om algen als supplement te consumeren je preuts maken. Zoals de meeste mensen associeer je algen waarschijnlijk met de slijmerige groene film die vaak het glas van verwaarloosde aquaria bedekt en het oppervlak van vijvers vertroebelt.

Maak je echter geen zorgen. Algenolie lijkt of smaakt niet naar een slijmerige plant. Fabrikanten produceren deze olie in een paar eenvoudige stappen. Kweek de microalgen. Selecteer en kweek geschikte microalgensoorten die omega-3 vetzuren bevatten, ook bekend als n-3 meervoudig onverzadigde vetzuren met lange keten. De gekozen algen worden in laboratoria gekweekt.

Dan extractie. De olie wordt uit de microalgen geëxtraheerd via een laag-oxidatieproces om een visachtige of onaangename smaak te voorkomen.

Ruwe algenolie

Verfijning. Fabrikanten raffineren de ruwe algenolie in een meerfasenproces dat ontgommen, bleken en ontgeuren kan omvatten. Het raffineren van ruwe algenolie verbetert het uiterlijk en de geur, waardoor de vloeistof smakelijker wordt voor de consument.

Antioxidanten

En dan de laatste stap: stabilisatoren toevoegen. De producent kan als laatste stap extra antioxidanten zoals tocoferolen toevoegen om de olie te conserveren. Antioxidanten helpen dan de schade aan cellen door veroudering, kanker, maculadegeneratie en andere aandoeningen te verminderen. Zoals je ziet is algenolie een interessante vegan omega 3 oplossing voor veganisten met een uitstekende werking.