Is Simracing een goede training om zelf autopiloot te worden?

Is Simracing een goede training om zelf autopiloot te worden?

Droom jij ervan om net zoals Max Verstappen een bekende autopiloot te worden? Dan vraag jij je misschien wel af of simracing je daarbij kan helpen. Het antwoord daarop vind je terug in dit artikel!

Wat is simracen?

Als je nog nooit van simracen gehoord hebt, is het wel zo handig om te weten wat het nu precies is. Simracen is een game waarbij je kan racen op een virtuele racebaan. Om de beleving nog echter te maken, kan je daarvoor een headset, een racestoel, pedalen en een racestuur gebruiken, maar dat hoeft niet. Een goede computer en een racegame zijn al voldoende. Simracen is niet alleen populair bij gamers, maar ook bij coureurs. In het buitenseizoen trainen ze vaak via deze simulator. Ze kunnen er nieuwe tactieken en manoeuvres mee uitproberen. En zo krijg je meteen een antwoord op je vraag: simracing is een goede training om autopiloot te worden. Maar hoe kan het je helpen?

Vertrouwd worden met de racebaan

Simracen is de ideale manier om de racebaan te leren kennen. De techniek waarmee de racebanen gesimuleerd worden, is de dag van vandaag namelijk uiterst geavanceerd. De echte racebaan wordt dus erg goed nagebootst, tot in de kleinste details. En het zijn net die details die belangrijk zijn. Want autopiloten nemen hun beslissingen in een mum van tijd. Bij een simrace leer je dus goed hoe je bepaalde bochten moet nemen om zo snelheid te behalen en behouden.

Consistenter leren worden

Natuurlijk kan je ook gewoon simracen voor de lol. Maar als je echt overweegt om er iets mee te gaan doen, is het belangrijk dat je het serieus neemt. Op die manier word je consistenter. Probeer eens in plaats van zo maar wat te doen, gefocust te blijven op het racen en enkele rondes na elkaar goede prestaties neer te zetten. Je merkt dat je op die manier snel veel bijleert. In het begin is het wat moeilijk om geconcentreerd te blijven, maar dat wordt steeds makkelijker. Je concentratie moet namelijk ook getraind worden.

Racetechniek verbeteren

Simracen helpt ook met het verbeteren van je techniek. Je positionering tijdens het racen, hoe je je moet verdedigen, hoe je aan de juiste kant zit in een bocht, hoe je iemand achter je laat vertragen, het zijn allemaal dingen die je kan leren tijdens het simracen, zolang je natuurlijk zorgt dat je setup geloofwaardig is met bijvoorbeeld een echte racestoel.

Waarom kiezen voor een simrace als training?

Bekende autopiloten, zoals Max Verstappen zweren bij het simracen. Je kan dus wel stellen dat het een goede training is. Het grote voordeel is vooral dat het je weinig kost. Zeker in vergelijking met het aanschaffen van een echte racewagen. Daarnaast kan je bij het simracen zoveel rijden als je wilt. Formule 1-teams kunnen meestal maar beperkt testen en trainen. Een ander alternatief is de kartbaan, maar simracen wordt steeds populairder.