Advies voor zolderisolaties? Lees ons advies!

Advies voor zolderisolaties? Lees ons advies!

Als je zolder nog geen isolatie heeft, is het altijd een goed idee om deze te plaatsen. Je kan er flink wat geld mee besparen. Je dak is immers de voornaamste oorzaak van warmteverlies in een woning.

Ben je overtuigd? Hieronder lees je nog een paar nuttige tips om met de isolatiewerken te starten.

Zelfbouw is voordeliger

Een schuin dak of zoldervloer isoleren is helaas niet goedkoop. De prijs van isolatiematerialen is de laatste jaren flink gestegen. Gelukkig kan je besparen op werkuren door de isolatie zelf te plaatsen. Dat is makkelijker dan de meeste mensen denken. Het is zwaar werk, vooral het aanbrengen van glas- of rotswol, maar je kan er al gauw honderden euro’s mee uitsparen. Je hoeft dus geen schrik te hebben om aan deze klus te beginnen.

Vraag een premie aan

De Vlaamse overheid geeft premies voor het na-isoleren van woningen. Dat geldt ook voor dakisolatie. Er zijn wel een paar voorwaarden aan deze premie verbonden. Je moet de werken zelf uitvoeren, facturen mogen maximaal 2 jaar oud zijn en de totale isolatiewaarde van het materiaal moet groter of gelijk zijn aan 4,5m² K/W. Je leest alle voorwaarden op de website van de Vlaamse regering.

Denk op lange termijn

Een zolder isoleren doe je niet elk jaar. Daarom kan je best op lange termijn denken, en dit eventueel combineren met andere werken. Laat bijvoorbeeld een dakraam installeren om van de zolder een volwaardige kamer te maken, of werk meteen de muren af in gipskarton. Ook extra technieken (verlichting, ventilatie, verwarming…) kunnen van pas komen.

Kies het juiste materiaal

In het puntje over de premies was een van de voorwaarden een isolatiewaarde van minstens 4,5m² K/W. Des te beter het materiaal isoleert, des te lager je verwarmingskosten. Het rendeert dus om alle materialen te vergelijken. Vraag eventueel advies aan de verkopers in de bouwmarkt om een juiste keuze te maken.

Verbeter de luchtdichtheid

Isolatie en luchtdichtheid zijn aan elkaar gelinkt. Om maximaal te besparen op je energiekosten moet je de isolatieschil luchtdicht afwerken. Daarom is het belangrijk om een luchtdichte folie over het isolatiemateriaal te plaatsen en de naden af te werken met een speciale tape. Hiermee voorkom je luchtlekken.

Ruim alles op

Het plaatsen van zolderisolatie is trouwens het ideale moment om deze ruimte eens grondig op te ruimen. In de loop der jaren is dit waarschijnlijk een verzamelplek geworden voor allerlei spullen die je niet meer gebruikt. Al deze rommel kan je kwijt in een grote afvalzak. Wanneer het om echt grote volumes gaat, kan je beter een afvalcontainer bestellen.