Snel en simpel koken? Wij leggen je dit uit!

Snel en simpel koken? Wij leggen je dit uit!

Koken kan soms een hele klus lijken, vooral wanneer je weinig tijd hebt of gewoon geen zin hebt om lang in de keuken te staan. Gelukkig zijn er tal van snelle en simpele kooktechnieken die je kunt toepassen om binnen no time een heerlijke maaltijd op tafel te zetten. In dit artikel delen we een aantal handige tips en tricks om snel en simpel te koken.

Meal prepping

Een goede voorbereiding is het halve werk. Als je geen zin hebt om elke dag uitgebreid te koken, kan meal prepping een uitkomst bieden. Dit houdt in dat je één of twee keer per week een aantal maaltijden voorbereidt, die je vervolgens in afzonderlijke bakjes bewaart. Op de dag zelf hoef je alleen nog maar een bakje uit de koelkast te pakken en op te warmen. Zo bespaar je veel tijd en moeite.

Snelle groenten

Groenten kunnen soms veel tijd in beslag nemen om te snijden en te koken. Gelukkig zijn er een aantal groenten die snel klaar zijn en dus perfect zijn voor een snelle maaltijd. Een goed voorbeeld hiervan is broccoli. Snijd de broccoli in kleine roosjes en stoom ze in een paar minuten gaar. Dit kun je doen door de roosjes in een metalen vergiet te leggen boven een pan met kokend water en deze af te dekken met een deksel. Naast broccoli zijn ook bloemkool, sperziebonen en spinazie snel klaar.

Eenpansgerechten

Wil je niet te veel afwas hebben, maar toch een lekkere maaltijd op tafel zetten? Kies dan voor eenpansgerechten. Hierbij worden alle ingrediënten in één pan gekookt, wat zorgt voor weinig afwas en veel smaak. Een populaire variant is bijvoorbeeld risotto. Doe alle ingrediënten, zoals rijst, bouillon en groenten, in één pan en laat het geheel langzaam garen. Je kunt eindeloos variëren met verschillende soorten groenten en kruiden. Koken broccoli? Meer tips hierover vind je online!

Gebruik kant-en-klare ingrediënten

Als je echt weinig tijd hebt, kun je ook gebruik maken van kant-en-klare ingrediënten. Denk hierbij aan voorgesneden groenten, diepvriesmaaltijden of sauzen uit een potje. Hoewel dit niet de meest gezonde optie is, kan het wel snel en simpel zijn. Je kunt er altijd voor kiezen om de kant-en-klare ingrediënten aan te vullen met verse groenten of andere gezonde toevoegingen.

Vooruit koken en invriezen

Een andere handige hack om snel en simpel te koken, is door vooruit te koken en maaltijden in te vriezen. Op een rustige dag kun je bijvoorbeeld een grote pan soep, pasta of curry maken en deze verdelen over verschillende porties. Vervolgens stop je de porties in de vriezer. Op drukke dagen hoef je dan alleen nog maar een portie uit de vriezer te halen en op te warmen. Zo heb je altijd een gezonde en zelfgemaakte maaltijd binnen handbereik.

Kortom, snel en simpel koken is zeker mogelijk. Door gebruik te maken van meal prepping, snelle groenten, eenpansgerechten, kant-en-klare ingrediënten en vooruit koken en invriezen, kun je binnen no time een heerlijke maaltijd op tafel zetten. Experimenteer met verschillende recepten en technieken, en ontdek wat het beste werkt voor jou. Eet smakelijk!