Welke sportvoeding kun je gebruiken bij het fietsen?

Welke sportvoeding kun je gebruiken bij het fietsen?

Heb je plannen om binnenkort te beginnen met sportief fietsen? Dan is het belangrijk dat je goed voorbereid bent. Je wilt natuurlijk niet halverwege de fietsroute moeten stoppen omdat je honger hebt of moe wordt. Daarom is het slim om wat sportvoeding mee te nemen. Maar welke voeding kun je nu eigenlijk het beste gebruiken? Waar moet je op letten als je lang wilt gaan fietsen? Wat moet je wel, en wat moet je vooral niet innemen? Alles over voeding en supplementen voor het fietsen lees je hier.

Fietsen en andere duursporten

Als je gaat fietsen, moet je goed letten om je voeding. Fietsen is een duursport en dat betekent dat je lichaam vaak harder werkt dan tijdens een normale activiteit. Je bent een stuk langer actief, met minder rustmomenten. Dit alles zorgt ervoor dat je meer energie nodig hebt dan anders. Let wel: fietsen is niet hetzelfde als wielrennen. Bij fietsen leg je meer nadruk op je bovenbeenspieren, terwijl bij wielrennen de nadruk vooral ligt op je kuit- en bilspieren. Fietsen is dus iets minder belastend voor je lichaam.

Toch is het bij fietsen net zo belangrijk dat je voldoende eet en drinkt. Je wilt namelijk niet halverwege de tocht flauwvallen of geïrriteerd raken door honger. Onderstaand vind je wat tips over voeding en supplementen die je kunt gebruiken tijdens het fietsen.

Koolhydraten en eiwitten

Als je gaat fietsen, is het belangrijk dat je voldoende eiwitten en koolhydraten binnenkrijgt. Koolhydraten zijn namelijk de brandstof voor je lichaam. Je spieren gebruiken koolhydraten om energie te maken, waardoor je kunt fietsen. Als je niet voldoende koolhydraten binnenkrijgt, raak je sneller moe en kan het zijn dat je spieren gaan verzwakken. Dit wil je natuurlijk voorkomen als je een lange fietsroute gaat maken. Eiwitten gebruik je voor het herstel van je lichaam. Zodat je minder last hebt van je spieren na het fietsen.

Er zijn verschillende manieren om eiwitten en koolhydraten binnen te krijgen. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om gewoon wat meer brood of pasta te eten voor je gaat fietsen. Eiwitten kun je vinden in zuivelproducten, vlees en vis. Dit is een makkelijke manier, maar het kan zijn dat je dan last krijgt van je maag of darmen tijdens het fietsen. Daarom is het soms beter om voedingsproducten te gebruiken die speciaal voor fietsers zijn gemaakt. Je kunt daarom goede sportvoeding of eiwitpoeder in huis halen, of kiezen voor een sportdrank die koolhydraten bevat.