Leraar worden? Dit moet je doen om les te kunnen geven in Nederland

Leraar worden? Dit moet je doen om les te kunnen geven in Nederland

In Nederland is er een tekort aan leraren. Zowel in het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs zijn er meer leraren nodig. Zelfs in het MBO zijn er tegenwoordig niet genoeg mensen om deze taken te vervullen. Heb jij weleens nagedacht om leraar te worden in Nederland? Dan is dit dus een goed moment om hiermee te beginnen. Leraar zijn kan namelijk erg leuk zijn en veel voldoening geven. Ook heb je vaak langere vakanties dan bij andere beroepen, dus er zitten ook nog wat voordelen aan.

Wil jij weten hoe je leraar kunt worden en wat hier allemaal bij komt kijken? Hieronder lees je alles over leraar worden in Nederland.

Leraar worden in Nederland

Als je leraar wilt worden in Nederland, kun je beginnen met een hbo-opleiding. Dit is de opleiding leraar basisonderwijs, ook wel de pabo genoemd. Heb je dit diploma, dan kun je in het hele basisonderwijs aan de slag. Binnen deze opleiding is specialisatie ook nog mogelijk, zoals of je les wilt geven aan oudere of jongere kinderen. Hiervoor zijn uiteraard andere vaardigheden nodig. Je kunt er ook nog voor kiezen om deze hbo-opleiding te combineren met een studie aan de universiteit. Zo kun je hiernaast nog kiezen voor onderwijskunde of een studie pedagogiek.

Om een pabo diploma te halen met je 4 jaar bezig, maar je kunt deze opleiding ook volgen in deeltijd. Je kunt dan ondertussen in de praktijk leren hoe je een basisschool leraar kunt worden.

Lesgeven op de middelbare school

Wil je hierna les gaan geven op de middelbare school? Dan moet je voor een bepaald vak een onderwijsbevoegdheid krijgen. Heb je dit niet? Dan kun je af en toe nog wel aan de slag als instromer of invaldocent. Met een tweedegraads bevoegdheid mag je lesgeven aan vmbo en praktijkonderwijs. Binnen de havo en vwo mag je alleen lesgeven aan de onderbouw. Wil je lesgeven aan oudere kinderen? Dan zul je een eerstegraads onderwijsbevoegdheid moeten hebben. Voor een tweedegraads bevoegdheid moet je minimaal een mbo niveau 4, een vwo of een havo diploma hebben. Hierna kun je dan de hbo-lerarenopleiding voortgezet onderwijs volgen. Voor een eerstegraads bevoegdheid ben je wat meer tijd kwijt. Je moet hiervoor namelijk de hbo-master ‘lerarenopleiding aan een hogeschool’ hebben gedaan. Een alternatief is dat je een universitaire opleiding hebt afgemaakt die aansluit op het vak dat je wilt geven.