De 3 beste tips om vet te verbranden

De 3 beste tips om vet te verbranden

Bij afvallen denken mensen direct aan gewicht verliezen. Maar wat je eigenlijk wilt is vet verbranden! Maar hoe verbrand je vet? ​Het lichaam is complex en laat zich helaas niet makkelijk sturen in de verbranding. Maar er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen zodat je vetverbranding een flinke boost krijgt.

In dit artikel vind je de beste tips om jouw vetverbranding een flinke boost te geven!

1. Snel vet verbranden met eiwitten

Hoe verbrand je vet met eiwitten? Voor het verteren van eiwitten heeft het lichaam 2 keer zoveel energie nodig dan voor koolhydraten of vetten. Daarom verzadigt eiwit het beste van de drie voedingsstoffen (bron). Eiwitten zijn ook een belangrijke bouwsteen voor het onderhouden en opbouwen van spieren. Wil je vet verbranden? Probeer dan bij iedere maaltijd voldoende eiwitten te nemen voor een optimale vetverbranding.

Voorbeelden van voedingsmiddelen met veel eiwitten

​- Vis zoals Tonijn, koolvis, heilbot, kabeljauw

- ​Kip en kalkoen

- Noten zoals amandelen. Let wel: kies voor de onbewerkte variant.

- ​Zuivel zoals kwark. Let hierbij wel op de verzadigde vetten.

- ​Sojabonen

- ​Eieren

Je kunt naast eiwitten uit voeding ook eiwit uit een voedingssupplement halen. Dit wordt ook veel gebruikt door sporters om het spierherstel te verbeteren na een workout.

2. Gebruik specerijen die vetverbranding stimuleren

Er zijn een heel aantal specerijen die de vetverbranding stimuleren en de stofwisseling versnellen (meer info: yellowfit.nl). De beste manier om vet te verbranden met specerijen zijn:

Kaneel​

Kaneel helpt de bloedsuikerspiegel te stabiliseren. Daardoor maakt het lichaam minder insuline aan. Insuline is het hormoon dat de vetopslag stimuleert, maar als je iets met kaneel eet, wordt er minder insuline aangemaakt. Op deze manier helpt kaneel dus de opslag van vet te voorkomen.

Een ander pluspunt van kaneel is dat het een kalmerende werking op de darmen heeft. Kaneel smaakt erg lekker in combinatie met fruit, havermoutpap, groene smoothies en pannenkoeken.

Ginseng

​Ginseng is een wortel dat in Azië al heel lang wordt gebruikt en verschillende gezondheidseffecten heeft. Het stimuleert het metabolisme, bevordert gewichtsverlies en geeft je weerstand een opkikker.. Ginseng remt ook de vorming van vet in het lichaam. Ook fijn is dat ginseng je meer energie geeft.

In ​Azië zit ginseng zelfs in de tandpasta, maar in ​Nederland kun je het krijgen als voedingssupplement.

Cayennepeper​

Ook bekend als chilipeper. Deze specerij stimuleert de vetverbranding en heeft een remmende werking op de eetlust. De peper is verwarmend en daardoor zal je metabolisme in het algemeen goed gestimuleerd worden. Cayennepeper geeft je ook meer energie.

Komijn

Deze specerij met een wat nootachtige smaak heeft een positieve invloed op de spijsvertering. Hij bevat antioxidanten, die vetweefsel helpen vernietigen. Een goede toevoeging aan je maaltijden dus. Smaakt goed bij kip en oosterse gerechten.

9. Een koele omgeving helpt je vet te verbranden

Wij warmbloedige wezens hebben altijd een vaste lichaamstemperatuur (als het goed is en je gezond bent), onafhankelijk van de omgeving. Het kost wel energie om dat voor elkaar te krijgen, zeker als de omgevingstemperatuur lager is. Hoe kouder het is, hoe meer energie het kost. Dat kan ons wel helpen als we vet willen verbranden.

Het is niet de bedoeling dat je nu de verwarming maar uit zet en het de hele dag koud gaat zitten hebben. Maar één of twee graden lager kan veel effect hebben op de vetverbranding. Je lijf moet dan constant hard werken om de goede lichaamstemperatuur te verkrijgen en die vast te houden. Ook ‘s nachts kun je hiervan profiteren. Een koele slaapkamer met open raam stimuleert je lichaam om ook ‘s nachts door te blijven gaan met vet verbranden. Voor de echte doorzetters: je kunt ook af en toe een koude douche nemen!