Les 2 – Familie


Deze blogpost is deel 3 van 4 in de reeks Roemeens voor beginners

De tweede les is vandaag ook met goed gevolg afgesloten. Omdat het voornamelijk losse woordjes zijn ging het zonder al te veel problemen. Het enige waar ik (net als vroeger tijdens de middelbare school) op mijn gokkunsten moest vertrouwen was bij een van de toetsen op de iPhone app (op de website zelf staan geen toetsen) waar opnieuw zinnen en woorden voorbij kwamen die in de lessen zelf nog niet aan bod waren gekomen. Het mag de pret niet drukken.

In deze les werd veel nadruk gelegd op ‘hij en zij’, ofwel ‘el şi ea’ (spreek uit als ‘jel sie ja’). Dat kwam zo vaak terug dat ik het op een gegeven moment niet meer uit m’n hoofd kreeg. Het werd een deuntje dat ik continu bleef herhalen, jelsieja, jelsieja, jelsieja, jelsieja, enzovoorts. Niet dat ik het gevoel had Roemeens te spreken, trouwens. Ik moest mezelf er regelmatig aan herinneren dat het een zin was met een betekenis, ‘hij en zij’.

De woorden voor de verschillende familieleden waren verder niet zo heel moeilijk. ‘Bunicul’ en ‘bunica’ voor grootvader en grootmoeder waren nieuw, en ook ‘tatăl’ voor vader was even wennen, maar woorden zoals ‘mama’ (moeder), ‘sora’ (zuster), ‘unchiul’ (oom) en ‘mătuşa’ (tante) lagen wat meer voor de hand.

Na de toets heb ik de iPhone app wat meer in detail bekeken. Tot dan toe had ik alleen de lessen gevolgd die op de website stonden en de toets op de app, maar er is nog veel meer te vinden op die app:

Al met al een flinke lijst van extra functies waarmee ik me zeker de komende tijd niet hoef te vervelen. En ook nog eens gratis. Op een paar kleine minpuntjes na ben ik daarom erg tevreden over deze iPhone app die er ook is voor Android.

~ ~ ~

Iets voor jou, dat Roemeens? Surf dan ook eens naar de site van Goethe-Verlag, of check de homepage voor een van de 49 andere taalcursussen.

navigeer door deze serie<< Les 1 – MensenIedere dag … >>

Category: Persoonlijk

Comments are closed for this post.