50books – Vraag 44

Gister bezocht ik de Boekenbeurs in Antwerpen samen met een aantal collega boekbloggers van de Een perfecte dag voor literatuur leesclub. We waren uitgenodigd door uitgeverij De Geus (waarvoor nogmaals dank) om later op de dag de schrijver Patrick Ness te mogen interviewen naar aanleiding van zijn nieuwe boek ‘Zeven minuten na middernacht‘. Tijdens het uiterst informele maar o zo informatie gespek (waarover de komende tijd meer) kwamen we onder andere te spreken over emoties in een verhaal. Patrick (mag ik Patrick zeggen? ja dat mag ik) gaf aan dat hij er naar streeft om zo eerlijk als mogelijk te zijn in het oproepen van die emoties en het toepassen van trucs te vermijden. Daarvoor leest hij zijn werk veelvuldig door vanuit de ogen van een lezer om te zien of hij geraakt wordt door de soms heftig emotionele passages die hij zelf geschreven heeft.

Lachen is ook een emotie. Het lijkt me een komisch gezicht om een auteur hardop lachend aan een bureau te zien zitten terwijl de tranen over de wangen stromen. Elke keer weer gevloerd door de eigen grap.

Overkomt jullie dat ook wel eens? Dat je een boek even opzij moet leggen omdat je buikpijn hebt van het lachen? Dat het verder lezen onmogelijk gemaakt wordt door de tranen in je ogen? Of is het lachen jullie vergaan en komen de tranen alleen nog maar door het leed in een verhaal? Door de dieptrieste ontwikkelingen die vele auteurs ons voorschotelen? Dat zou toch best treurig zijn.

Vraag 44:
Welk boek heeft je onlangs nog hardop aan het lachen gebracht?

vraag44

~ ~ ~

Klik hier voor vraag 43.

~ ~ ~

Het #50books initiatief is bij mij ontstaan naar aanleiding van de 30songschallenges maar gaat anders ingevuld worden. Elke week op zondag zal ik een nieuwe boekvraag posten die door iedereen vrij mag worden ingevuld. Alles is toegestaan. Een foto, een recensie, een persoonlijke herinnering, enzovoorts. De beantwoording van de vraag hoeft helemaal niet op dezelfde dag of binnen een week. Wanneer je het blog klaar hebt, post het dan en plaats een link onder de betreffende vraag, zodat iedereen het kan volgen en bij je komt kijken.

Heb je zelf geen blogsite, dan kun je je blog naar mij sturen, en dan plaats ik het als gastblog.

Dit jaar zal ik in totaal 50 vragen posten, vandaar #50books.

Zelf doe ik natuurlijk ook mee, en zal mijn eigen bijdrage als aparte blogs posten en ook hieronder linken.
Voel je vrij om ideeën voor vragen naar me toe te sturen zodat ik er voldoende op voorraad heb om dit jaar door te komen. En wie weet is er zoveel enthousiasme dat we volgend jaar gewoon door kunnen gaan.

Wanneer iemand een mooi logo kan ontwerpen dan zou dat ook heel erg gewaardeerd worden. 

Je kunt me bereiken via email peterpellenaars@me.com of op twitter @petepel.

Veel lees en schrijfplezier.

~ ~ ~

TOEN OP 10 NOVEMBER

Context – 3 – 10 november 2012

Wanneer mijn inlichtingen mij niet bedriegen dan gaat er achter de uiterlijke schijn weer een hoop innerlijke schijnheiligheid schuil. Of zoiets.

~ ~ ~