In de tweede week van de online fotocursus die ik volg, gaf ik aan weinig te weten van witbalans. Inmiddels weet ik er ietsjes meer van. En wat nog belangrijker is, is dat ik nu wat beter begrijp hoe en wanneer dit toe te passen. Er is nog een lange weg te gaan, maar over de eerste resultaten kan ik niet ontevreden zijn. Omdat het vandaag dinsdag is, en omdat ik in een niet al te ver verleden wel eens meedeed aan PHOT (photo on tuesday), hierbij twee voorbeelden uit het huiswerk van vorige week. Het zal Else Kramer deugd doen te horen dat de vriendschap tussen mij en mijn camera nog steeds groeit. Nog even en we zijn onafscheidelijk.

bol

Bolvormig voorwerp ‘s avonds gefotografeerd met belichting via felle leeslamp.

complex

Een ietwat complexer voorwerp gefotografeerd onder dezelfde omstandigheden.

~ ~ ~

TOEN OP 18 JUNI

Vrede – 18 juni 2012

Hoe lang moet je alert zijn wanneer je denkt dat het vrede is en  waakzaamheid niet meer de hoogste prioriteit heeft.

Eitje – 18 juni 2008

Iedere keer wanneer onze zon de eiersnijder gebruikte om de champignons ermee in schijfjes te snijden kreeg hij van ons te horen dat dit toch echt niet de bedoeling was. Hoe konden wij ons zo vergissen…

~ ~ ~

7 thoughts on “Witbalans

  1. Met die kennis valt het alleszins mee. Meer een kwestie van echt eens de moeite te nemen om je te verdiepen in camera en handleiding. En dan maar uitproberen. Net als bloggen, eigenlijk.

 1. Knap! Ik was van plan om binnenkort een goede fotocamera te kopen en ik hoop dat ik er dan op de één of andere manier ook in slaag om er op een goede manier te leren mee omgaan…

  1. Met een fatsoenlijke camera en een beetje toewijding maak je al snel mooie foto’s. Vooral niet bang zijn te experimenteren. Wat ik zelf nogal eens vergeet is om bij te houden wat ik zoal uitprobeer. Gelukkig worden de belangrijkste basisgegevens van de foto’s opgeslagen zodat je later de instellingen terug kunt zoeken.
   Succes met de aanschaf. Heb je al iets op het oog?

   1. Ja, die aanschaf blijkt veel moeilijker dan verwacht! Momenteel denk ik aan een canon eos 600D – betaalbaar en degelijk (denk ik :p ) . Het grootste probleem zit in de lens. Er bestaat nu een “reportagelens” (18-135mm) zodat je er eigenlijk maar één nodig hebt en geen lenzen hoeft te wisselen, maar dat ding weegt natuurlijk wel redelijk veel om continu mee rond te lopen (bijvoorbeeld op reis).
    Waarmee fotografeer jij?

    1. Ik heb een Pentax K-r met daarbij een 18-35 lens. Later heb ik een 28-300 mm lens aangeschaft. Het is zwaarder dan een mobieltje of compact camera, maar indien je de camera ‘beheerst’ heb je de mogelijkheid om betere foto’s te maken.

     1. Oei, dat is nu eens ‘n optie die ik nog niet overwogen had. Eigenlijk ging het voor mij tussen de Olympus Pen E-PL5 en die canon. Gelukkig mag ik nog even twijfelen!

Comments are closed.