Creatief met bureaucratie

Disclaimer: Alle overeenkomsten met de men in white berusten op toeval.

De Poolse collega nam het woord en begon aan een verhaal over regelgeving in zijn geboorteland. We zaten in een traditioneel Roemeens restaurant in het centrum van Cluj waar we in afwachting van het voorgerecht een administratief probleem met de plaatselijke Kamer van Koophandel bespraken. Dat bracht onze tafelgenoot ertoe om te vertellen hoe creatief zijn landgenoten in dit soort situaties zouden handelen.

In verband met het bezoek van een leverancier wilde hij een tafel reserveren bij een restaurant waar hij wel vaker kwam. De secretaresse die het voor hem regelde gaf aan dat ze gehoord had dat hun drankvergunning was ingetrokken. Toch maar iets anders reserveren? Hij besloot zelf even te bellen en kreeg van de eigenaar de bevestiging dat dit inderdaad het geval was maar dat hij gerust kon komen. Ze hadden er iets op gevonden voegde hij er geheimzinnig aan toe.

Die avond werden ze geholpen door een ober die hen op een samenzweerderige toon uitlegde dat in veel gerechten op de menukaart alcohol verwerkt was. Zo hadden ze bijvoorbeeld een heerlijke goulash met rode wijn. Met een vette knipoog liet hij weten dat het ook mogelijk was om de alcohol apart te laten serveren. Op de vraag of er iets was met bier, was het antwoord dat eigenlijk elk gerecht op de kaart zo goed als met elke vorm van alcohol bereid kon worden. Dus natuurlijk ook met bier.

Ze hebben een voortreffelijke maaltijd gehad.

Ik moest hier weer aan denken toen de aannemer die onze verbouwing, ik bedoel de verbouwing bij vrienden1 van ons uitvoert vertelde hoe het verwijderen van asbest bijna de hele planning om zeep had geholpen.

Op maandag kwamen de mannen in de witte pakken met hun apparatuur aanzetten om op een veilige manier het dak asbestvrij te maken. Aan het eind van de dag lieten ze weten dat er waarschijnlijk in de rand van het dak ook asbest verwerkt zat. Mooi, zei de aannemer. Dan kunnen jullie dat ook meteen verwijderen. Helaas, mocht er morgen asbest aangetroffen worden dan moest er eerst een vooronderzoek komen. Afhankelijk van de uitslag kon het zijn dat er opnieuw een vergunning aangevraagd zou moeten worden.

Maar, kreeg de aannemer te horen, ze gingen daar morgen pas naar kijken. Niet eerder. Dus… hint, hint.

Nadat de asbestploeg vertrokken was is de aannemer wat langer gebleven. De volgende dag constateerden de mannen in de witte pakken dat er geen asbest in de dakrand zat. Op woensdag waren ze volgens planning klaar en werd het huis asbestvrij verklaard. Onze vrienden konden opgelucht adem halen.

~ ~ ~

TOEN OP 8 MAART

Toch maar eens het boek gaan lezen? – 8 maart 2016

Voor de verandering had ik de film wel gezien maar het boek nog niet gelezen. Dat ga ik nog wel een keertje doen, maar deze avond heb ik gekozen voor een film over de film.

50books – jaar 2015 – vraag 10 – 8 maart 2015

Wat zijn de problemen waar jij last van hebt als boekenwurm?

In Nederland lezen we Nederlands – 8 maart 2014

Het viel niet mee om dit jaar het boekenweekgeschenk te bemachtigen.

x y z – 8 maart 2013

Mijn blogkader is geen kader, maar dat wil niet zeggen dat die onbeperkte vrijheid altijd bevorderend werkt.

Scheefgroei – 8 maart 2012

Falen is een vorm van vallen. Terwijl ik probeer over de dichtbundel van Ingmar Heytze te schrijven gaat het eigenlijk meer over mijzelf. Daar kan ik ook niets aan doen.

~ ~ ~


  1. Had ik al gezegd dat alle overeenkomsten in deze blogpost met de men in white op toeval berusten? Bij deze voor de zekerheid nogmaals.