50books – Vraag 49

Vraag 49! Nu gaat het opeens toch wel heel erg snel richting het einde van deze in een opwelling geboren actie die me het hele jaar veel voldoening heeft gegeven. Voor volgende week heb ik een mooie afsluiting in gedachten maar voor vandaag wil ik stil staan bij het fenomeen van de boekbloggers.

Eerder deze week plaatste ons aller bekende Elja van de wekelijkse #blogpraat twitterchat een artikel over nicheblogging op de site van Frankwatching. De prikkelende stelling van haar verhaal is dat bedrijfblogs meer contact zouden moeten zoeken met (privé)bloggers die heel specifiek een bepaalde doelgroep bedienen. Natuurlijk gaat het dan om díe doelgroep waarin het bedrijf ook is geïnteresseerd maar ogenschijnlijk veel meer moeite moet doen om deze te bereiken dan wel vast te houden. Waarom niet een samenwerkingsverband gezocht wat voor beiden alleen maar voordeel oplevert?

Elja haalt ook het voorbeeld van de boekbloggers aan (en heeft o.a. een link opgenomen naar mijn blogpagina over alle activiteiten rondom ‘Een perfecte dag voor literatuur‘, waarvoor oneindig dank!) en schrijft er het volgende over:

Een blog hoeft geen duizenden lezers per dag te hebben om interessant te zijn. Soms is een gericht en trouw bereik de beste manier om je producten onder de aandacht te brengen. Ik weet niet hoeveel bezoekers ze heeft, maar het blog van boekenliefhebster Iris ziet er prachtig uit en wordt fanatiek bijgehouden – in het Engels. Dat dit effect heeft onder een doelgroep, blijkt wel uit het feit dat ze recensie-exemplaren opgestuurd krijgt.
Steeds meer uitgevers zien in dat boekenbloggers met trouwe lezersgroepen waardevol zijn. En die waarde ligt in oprecht enthousiasme van lezers. Leden van online leesclubs die worden onthaald op recensie-exemplaren, beursbezoeken en lezingen: dat is precies wat boekenfans leuk vinden.

Vandaag heb ik een bespreking geplaatst over het boek ‘De gestolen kinderen’, door Gerardo Soto y Koelemeijer. Het is alweer mijn zesde bijdrage aan de boekbloggersclub ‘Een perfecte dag voor literatuur’. Eerder schreef ik ook (on)regelmatig blogposts over boeken die ik gelezen had of nog aan het lezen was. Maar nu zit er meer structuur in. Iedere maand twee boeken (met december als uitzondering door er drie onder de aandacht te brengen) die besproken worden. En ja, deze boeken krijg ik gratis toegestuurd door de uitgever. Niet dat het mij verplicht tot alleen maar een positieve recensie. Ik voel me vrij mijn mening te geven over het gelezene, hoe deze ook uitvalt. Alleen ben ik niet zo van het afkraken. Of een negatieve benadering. Voorop staat dat ik altijd respect heb voor de inspanning die een auteur heeft moeten leveren om zijn of haar verhaal uitgewerkt en uitgegeven te krijgen. Meestal ga ik op zoek naar een invalshoek die recht doet aan het boek. Het moet nogal heel slecht (in alle opzichten zijn) wil ik er niets uit kunnen halen wat positief voor het voetlicht gebracht kan worden.

Eerlijk gezegd doe ik het vooral voor mezelf. Tegelijkertijd hoop ik echter ook dat de bezoekers van mijn blog een oordeel kunnen vellen of het besproken boek iets voor hen is. Of hoe zij misschien hun mening kunnen verrijken met de informatie die ik verschaf. Of is dit ijdele hoop? Worden boekbloggers wel gelezen maar baseren de boekliefhebbers hun voorkeur voor nieuw aan te schaffen boeken toch voornamelijk op de informatie die zij verkrijgen via de uitgeverij en/of de krant en tv? Zeg maar de ‘officiële’ kanalen.

Hoe zit dat met jullie? Volgen jullie specifieke boekbloggers en zo ja, welke dan? En nemen jullie hun besprekingen serieus in overweging tijdens de aanschaf van nieuwe boeken? Dat is waar ik deze week benieuwd naar ben. Waarbij een stuk eigenbelang deze keer niet vreemd is. Graag wil ik weten hoe ik me als boekblogger verder kan ontwikkelen zodat mijn besprekingen niet alleen voor mezelf interessant zijn om terug te lezen.

Vraag 49:
Denk je ook dat boekbloggers een belangrijke(re) rol kunnen spelen in het promoten van een boek? En heb je daar nog tips voor?

~ ~ ~

Klik hier voor vraag 48.

~ ~ ~

Het #50books initiatief is bij mij ontstaan naar aanleiding van de 30songschallenges maar gaat anders ingevuld worden. Elke week op zondag zal ik een nieuwe boekvraag posten die door iedereen vrij mag worden ingevuld. Alles is toegestaan. Een foto, een recensie, een persoonlijke herinnering, enzovoorts. De beantwoording van de vraag hoeft helemaal niet op dezelfde dag of binnen een week. Wanneer je het blog klaar hebt, post het dan en plaats een link onder de betreffende vraag, zodat iedereen het kan volgen en bij je komt kijken.

Heb je zelf geen blogsite, dan kun je je blog naar mij sturen, en dan plaats ik het als gastblog.

Dit jaar zal ik in totaal 50 vragen posten, vandaar #50books.

Zelf doe ik natuurlijk ook mee, en zal mijn eigen bijdrage als aparte blogs posten en ook hieronder linken.
Voel je vrij om ideeën voor vragen naar me toe te sturen zodat ik er voldoende op voorraad heb om dit jaar door te komen. En wie weet is er zoveel enthousiasme dat we volgend jaar gewoon door kunnen gaan.

Wanneer iemand een mooi logo kan ontwerpen dan zou dat ook heel erg gewaardeerd worden. 

Je kunt me bereiken via email peterpellenaars@me.com of op twitter @petepel.

Veel lees en schrijfplezier.

10 reacties on "50books – Vraag 49"  1. Erg benieuwd! Wat Heldinne zegt op haar blog is natuurlijk wel een dilemma – hoe weet je of de blogger het boek bespreekt vanuit een eigen interesse, of daartoe aangezet door de uitgever?


  2. Ik heb hier geen uitgesproken mening over, bovendien iets anders aan mijn hoofd. Volgende week hoop ik de finale wel mee te kunnen beleven.

Reageren niet meer mogelijk