50books – Vraag 46

Deze blogpost is deel 2 van 3 in de reeks Read-a-long: S.

Momenteel ben ik helemaal in de ban van een boek waar één van de verhaallijnen zich in de kantlijn van het geschrevene afspeelt. De roman Ship of Theseus geschreven door V.M. Straka (de vraag is of boek en schrijver ooit hebben bestaan) wordt namelijk geleverd volgepropt met briefjes, ansichtkaarten, servetjes met aantekeningen en wat nog meer. En verder staan op werkelijk elke pagina opmerkingen in de marges. Veelal reacties op de tekst van Straka, maar ook reacties op de reacties zelf. Want ze zijn door twee personen geschreven. Een man en vrouw waarvan ik (ondertussen ben ik ergens tot bladzijde 150 gevorderd) niet echt weet wie ze zijn en wat hun bedoelingen zijn.

Het fascinerende aan dit boek is dat je aldus een verhaal in wordt getrokken dat zich voor je gevoel buiten het tastbare boek afspeelt. Je gaat je afvragen wie die twee personen zijn die zo geobseerd zijn door deze roman waar ze zoveel tijd in steken om het tot op de laatste komma te ontleden op aanwijzingen die zouden kunnen onthullen wie V.M. Straka was. Maar wat ook op elke bladzijde duidelijker wordt is dat de twee zich onvermijdelijk tot elkaar aangetrokken voelen. En dat ze beiden al flink door het leven getekend zijn wat de toenadering moeilijk zoniet bijna onmogelijk maakt.

Ik moet bekennen dat ik geraakt ben door hun aarzelende liefdesgeschiedenis die als zodanig maar niet op gang wil komen, ondanks dat ik bij lange na nog niet weet hoe het uit gaat pakken. Er zit zoveel wanhopig vragen naar aandacht in dat je er wel door geraakt moet worden. Tenminste, dat durf ik inmiddels wel te zeggen sinds ik eerder uit de kast ben gekomen als een fucking romanticus.

En dat brengt me bij de vraag van vandaag. Welke onweerstaanbare lovestories hebben jullie ooit gelezen die iedereen eigenlijk zou moeten lezen? Omdat ze, wel… zo onweerstaanbaar zijn. Hartverscheurend mooi. Teder. Aangrijpend. Waar ze elkaar wel vinden. Of jammer genoeg niet terwijl het voor iedereen duidelijk is dat ze bij elkaar horen. Waar je ze bij hun schouders zou willen pakken, door elkaar schudden en dan samen in een kamer opsluiten waar ze niet uit mogen voordat ze het hebben gezegd. Tegen elkaar terwijl ze elkaar recht in de ogen kijken. Ik hou van jou. Jij bent de enige. Altijd geweest. Zulke verhalen dus.

Vraag 46:
Welke liefdesgeschiedenis(sen) heb je ooit gelezen die je iedereen zou willen aanraden ook te lezen?

vraag46

~ ~ ~

Klik hier voor vraag 45.

~ ~ ~

Het #50books initiatief is bij mij ontstaan naar aanleiding van de 30songschallenges maar gaat anders ingevuld worden. Elke week op zondag zal ik een nieuwe boekvraag posten die door iedereen vrij mag worden ingevuld. Alles is toegestaan. Een foto, een recensie, een persoonlijke herinnering, enzovoorts. De beantwoording van de vraag hoeft helemaal niet op dezelfde dag of binnen een week. Wanneer je het blog klaar hebt, post het dan en plaats een link onder de betreffende vraag, zodat iedereen het kan volgen en bij je komt kijken.

Heb je zelf geen blogsite, dan kun je je blog naar mij sturen, en dan plaats ik het als gastblog.

Dit jaar zal ik in totaal 50 vragen posten, vandaar #50books.

Zelf doe ik natuurlijk ook mee, en zal mijn eigen bijdrage als aparte blogs posten en ook hieronder linken.
Voel je vrij om ideeën voor vragen naar me toe te sturen zodat ik er voldoende op voorraad heb om dit jaar door te komen. En wie weet is er zoveel enthousiasme dat we volgend jaar gewoon door kunnen gaan.

Wanneer iemand een mooi logo kan ontwerpen dan zou dat ook heel erg gewaardeerd worden. 

Je kunt me bereiken via email peterpellenaars@me.com of op twitter @petepel.

Veel lees en schrijfplezier.

~ ~ ~

Toen op 24 november

Lezen jullie ook de bijbel? – 24 november 2009

Een ietwat ongemakkelijke ontmoeting in een volle treincoupé.

Rattenvanger in moderne tijden – 24 november 2008

Ja, de rattenplaag was dan wel verholpen, maar hoe de rattenvanger te betalen voor zijn diensten nu het benodigde kapitaal verdwenen was door verkeerde beleggingen?

11 reacties on "50books – Vraag 46"


  1. Bijzonder moeilijke vraag vind ik dit. Ik zal sowieso niet makkelijk iemand een boek aanraden tenzij ik zijn persoonlijke smaak ken, laat staan een liefdesgeschiedenis.


    1. Jammer. Veel mensen vinden het altijd leuk om van een ander te horen waarom een boek hen zo aanspreekt. Dat wil helemaal niet zeggen dat zij het dan ook leuk moeten vinden, maar het helpt om een beeld over een boek te vormen waarbij de input van anderen zeker gewaardeerd wordt.


Reageren niet meer mogelijk