50books – Vraag 38

Vroeger, in de tijd dat men elkaar nog verhalen vertelde bij het kampvuur, was het onvermijdelijk dat deze verhalen continu aan verandering onderhevig waren. Het kon dezelfde verteller zijn die er iedere keer weer een andere invulling aan gaf gezien zijn stemming van de dag of de reacties van zijn toehoorders. Of het verhaal werd (gedeeltelijk) opgepikt door iemand anders die er een ietwat andere wending aan kon geven. Op deze manier ontstonden er vele verschillende versies die uitwaaierden over grote gebieden. Vanwege het ontbreken van een oerversie in een of andere tastbare vorm was het natuurlijk onmogelijk om te herleiden welk gedeelte oorspronkelijk was en wat er allemaal later bij verzonnen was. Het deed ook niet ter zake. De bedoeling was om te vermaken of om bepaalde tradities en gebeurtenissen niet verloren te laten gaan.

Met de boekdrukkunst is dit ‘vloeibare aspect’ voor een gedeelte verloren gegaan. Een gedrukt verhaal is een soort van begin- maar tevens ook eindpunt geworden. Het is gestold geraakt in de tijd. Alle versies die er ooit waren kwamen samen in dat ene gedrukte exemplaar. Dan pas kon het verhaal verteld worden. In die ene vastliggende vorm. Alle volgende versies zouden eventueel resulteren in een nieuwe gewijzigde druk, welke de vorige druk min of meer zou ontkennen. Als een excuus van de schrijver. ‘Sorry, lezers. Vergeet die eerdere druk. Daar zaten fouten in. Neem deze nieuwe druk. En geniet.’

Kortom, er kan maar één versie van het gedrukte verhaal bestaan. Nu is mijn vraag of dit zou kunnen veranderen wanneer auteurs hun verhalen steeds meer online zouden gaan publiceren. Ik heb op verschillende websites gezien hoe op basis van feedback en laat ik het maar voortschrijdend inzicht noemen, een verhaal regelmatig aangepast wordt. Meestal is dit nog tijdens de ontstaansgeschiedenis van een nieuw verhaal, waar de auteur nog zoekende is naar een definitieve vorm voor zijn verhaal. Soms is het vergelijkbaar met de filmwereld en wordt er een proefversie online gezet waar een geselecteerde groep lezers op kan reageren. De reacties zijn dan bepalend voor de definitieve versie die dan uitgebracht wordt voor het grote publiek.

Ik stel me voor dat we nog een stapje verder zouden kunnen gaan. Waarom niet een verhaal online posten met de intentie dat iedereen er mee aan de haal kan gaan? Zonder copyright en als open source, vergelijkbaar met een wiki-pagina. Dat het zich over het wereldwijde web verspreidt doordat iedereen het mag vertalen en verder in- of aanvullen. Waarbij het mooi zou zijn wanneer al die nieuwe versies altijd herleidbaar blijven naar die ene oerversie. Zodat we misschien weer iets van die traditionele vertelkunst terugkrijgen. Of wat meer inzicht krijgen in hoe dat proces zich vroeger afspeelde.

Vraag 38:
Kunnen we met online publiceren iets van de oude vertelkunst terugkrijgen die verloren is gegaan met de boekdrukkunst?

~ ~ ~

Klik hier voor vraag 37.

~ ~ ~

Het #50books initiatief is bij mij ontstaan naar aanleiding van de 30songschallenges maar gaat anders ingevuld worden. Elke week op zondag zal ik een nieuwe boekvraag posten die door iedereen vrij mag worden ingevuld. Alles is toegestaan. Een foto, een recensie, een persoonlijke herinnering, enzovoorts. De beantwoording van de vraag hoeft helemaal niet op dezelfde dag of binnen een week. Wanneer je het blog klaar hebt, post het dan en plaats een link onder de betreffende vraag, zodat iedereen het kan volgen en bij je komt kijken.

Heb je zelf geen blogsite, dan kun je je blog naar mij sturen, en dan plaats ik het als gastblog.

Dit jaar zal ik in totaal 50 vragen posten, vandaar #50books.

Zelf doe ik natuurlijk ook mee, en zal mijn eigen bijdrage als aparte blogs posten en ook hieronder linken.
Voel je vrij om ideeën voor vragen naar me toe te sturen zodat ik er voldoende op voorraad heb om dit jaar door te komen. En wie weet is er zoveel enthousiasme dat we volgend jaar gewoon door kunnen gaan.

Wanneer iemand een mooi logo kan ontwerpen dan zou dat ook heel erg gewaardeerd worden. 

Je kunt me bereiken via email peterpellenaars@me.com of op twitter @petepel.

Veel lees en schrijfplezier.

~ ~ ~

TOEN OP 29 SEPTEMBER

Een prima foon – 29 september 2010

Een nieuwe werktelefoon in gebruik nemen is toch altijd weer een ingrijpende gebeurtenis, zeker met voorgaande telefoonperikelen in het achterhoofd.

11 reacties on "50books – Vraag 38"Reageren niet meer mogelijk