50books – vraag 31

Dit weekend kruisen de wegen van vele vakantiegangers zich zoals elk jaar weer op allerlei plaatsen. Vliegvelden, snelwegen, stations en havens zullen vergeven zijn van groepen mensen die hopelijk ontspannen en relaxed op weg naar huis zijn terwijl tegelijkertijd andere groepen lichtelijk gestressed onderweg zijn naar hun vakantieadres. En velen onder hen slepen in hun kielzog stapels boeken met zich mee.

Waarom?

Zou het niet veel handiger zijn wanneer er overal op van die doorgangsplaatsen ruimtes zijn waar je een boek kunt uitzoeken om te lezen tijdens je vakantie? Later kun je het boek dan weer bij een vergelijkbare plek achterlaten voor iemand anders en een nieuw boek uitzoeken wanneer je vakantie nog niet is afgelopen. Dit zou zich natuurlijk niet hoeven te beperken tot de plaatsen waar reizigers een tussenstop maken. Ook hotels en campings zouden in aanmerkingen komen.

Enkele voorbeelden die ik zelf ken

Op vliegvelden in de VS meen ik zoiets al gezien te hebben. Je koopt  nog wel een gebruikt boek tegen gereduceerd tarief, maar op een ander vliegveld kun je het inruilen tegen een ander exemplaar. Tenminste, ik meen dat het zo in elkaar stak. Correct me if I’m wrong.

Ook ken ik het fenomeen van bookcrossing waar je een uitgelezen exemplaar ergens kunt achterlaten, voorzien van een soort code. Indien iemand anders het boek vervolgens meeneemt dan is het de bedoeling dat wanneer hij/zij het boek uitheeft, dit boek dan niet in de eigen boekenkast zet, maar opnieuw ergens achterlaat. Via internet kan men dan aangeven middels de code waar het boek gevonden was en waar men het weer heeft achtergelaten. Dit geeft een extra dimensie omdat op deze wijze het boek gevolgd kan worden in een reis van lezer tot lezer. Sommige boeken gaan zo de hele wereld rond.

Zijn er meer voorbeelden?

En zo zullen er ongetwijfeld veel meer van dit soort boekruilactiviteiten zijn waarvan ik hoop dat ze in populariteit zullen toenemen zodat een boek de kans krijgt meerdere keren gelezen te worden en de hoeveelheid bagage die je anders tijdens je vakantietrip met je mee moet slepen vermindert.

Hoe kijken jullie hier tegenaan? Zijn jullie bekend met de verschillende vormen van boekuitwisseling? En doe je daar wel eens aan mee? Bevalt het of denk je dat het heilloze pogingen zijn het fysieke boek populair te houden bij het grote publiek? Graag zou ik jullie ervaringen lezen net alsook ik wel benieuwd ben naar vakantiefoto’s van boeken die jullie ergens hebben gevonden of die je zelf ergens hebt achtergelaten.

Vraag 31:
Wie is er bekend met en/of doet mee aan enige vorm van boekenruil?

~ ~ ~

Klik hier voor vraag 30.

~ ~ ~

Het #50books initiatief is bij mij ontstaan naar aanleiding van de 30songschallenges maar gaat anders ingevuld worden. Elke week op zondag zal ik een nieuwe boekvraag posten die door iedereen vrij mag worden ingevuld. Alles is toegestaan. Een foto, een recensie, een persoonlijke herinnering, enzovoorts. De beantwoording van de vraag hoeft helemaal niet op dezelfde dag of binnen een week. Wanneer je het blog klaar hebt, post het dan en plaats een link onder de betreffende vraag, zodat iedereen het kan volgen en bij je komt kijken.

Heb je zelf geen blogsite, dan kun je je blog naar mij sturen, en dan plaats ik het als gastblog.

Dit jaar zal ik in totaal 50 vragen posten, vandaar #50books.

Zelf doe ik natuurlijk ook mee, en zal mijn eigen bijdrage als aparte blogs posten en ook hieronder linken.
Voel je vrij om ideeën voor vragen naar me toe te sturen zodat ik er voldoende op voorraad heb om dit jaar door te komen. En wie weet is er zoveel enthousiasme dat we volgend jaar gewoon door kunnen gaan.

Wanneer iemand een mooi logo kan ontwerpen dan zou dat ook heel erg gewaardeerd worden. 

Je kunt me bereiken via email peterpellenaars@me.com of op twitter @petepel.

Veel lees en schrijfplezier.

~ ~ ~

TOEN OP 11 AUGUSTUS

Mechelen (voor www.vitaal.nl) – 11 augustus 2010

Tijdens een vakantietripje naar Mechelen vormde zich een uniek concept in mijn hoofd. Terwijl mijn vriendin en ik door de uitgestorven straten zwierven kreeg ik een steeds duidelijker beeld voor ogen hoe ik niet alleen deze stad beter onder de aandacht kon brengen van de geïnteresseerde toerist, maar elke willekeurige toeristische trekpleister. Maar helaas.

14 reacties on "50books – vraag 31"


  1. Nadat ik dat boek gelezen heb, heb ik deze in Shanghai, in de ‘bibliotheek’ van het hotel, achtergelaten. Niet dat het een bibliotheek was, er stonden daar wat boeken in een hoekje van de lobby, netjes gerangschikt op hoogte, dat dan weer wel, waar ik de mijne tussen heb gezet. Omdat ik niet van de receptioniste duidelijk kreeg of dat ook een bookcrossing-plek was – ze sprak geen woord Engels – heb ik uit mijn tas maar mijn laatste boek gepakt. […]

    http://myworldmb.blogspot.nl/2013/08/50-books-vraag-31.htmlReageren niet meer mogelijk