50books – vraag 30

Het zal wel zijn geweest omdat ik dicht tegen de IT afdeling aan werkte, dat ik enkele jaren geleden regelmatig een filmpje doorgestuurd kreeg over een helpdesk ten tijde van de Middeleeuwen. Nu ik het opgezocht heb voor deze blogpost lig ik weer in een deuk. Eigenlijk is er van een afstand bekeken niets komisch aan. Het laat op een treffende manier zien hoe een ‘gebruiker van een nieuw systeem’ door een helpdeskmedewerker geholpen wordt. Het hilarische element zit ‘m in het ‘nieuwe systeem’. Een boek.

Hoe open je een boek?

Ja, nu kunnen we er om lachen. Wat is er zo moeilijk aan het openen van een boek? Maar denk terug aan je eigen ervaringen met het voor de eerste keer in gebruik nemen van een nieuw apparaat of nieuwe software. Wie van ons leest eerst de gebruiksaanwijzing? Dat schijnen er maar weinigen te zijn. Standaard gaan velen meteen over tot het indrukken van allerlei knopjes of het uitvoeren van handelingen die logisch lijken om het aangeschafte in beweging te krijgen. Niet altijd met evenveel gunstig resultaat. Bij een vastloper moet alsnog de handleiding opgezocht worden. Of externe hulp ingeschakeld worden. Vanzelfsprekend dus dat dit ooit de eerste gebruikers van een boek moet zijn overkomen.

Alles moet beter

Met het verstrijken der jaren zul je zien dat sommige apparaten vervangen gaan worden door nieuwere versies. Of door compleet andere technologie waardoor het ooit zo nuttige voorwerp geen andere waarde meer heeft dan een nostalgische. Er zal een volgende generatie komen die nooit kennis zal maken met zulke in onbruik geraakte zaken. Zeker vandaag de dag waarin vernieuwingen elkaar in hoog tempo opvolgen kunnen we dat zelf aan den lijve ondervinden. De ietwat ouderen onder ons zullen zich inmiddels best wel wat moeite moeten getroosten om aan de opgroeiende jeugd uit te leggen wat een cassettebandje of LP is en hoe je het kunt gebruiken.

Ook een boek?

Gaat dit ook op voor boeken? Komt er een tijd dat we moeten uitleggen waar die compacte stapel papier op de salontafel voor bedoeld is? Waarom er rijen van die stofverzamelaars hun tijd staan te verdoen op een werkkamer waar niemand ze meer vandaan haalt? Hoe je ze moet openen?

Ja, ook boeken kunnen beter

Vind je dit vreemde vragen? Ik wel. Totdat ik gister een artikel las over een fervent Kindle gebruiker die zo gewend is geraakt aan het lezen op zijn ereader dat hij een bepaalde vervreemding bij zichzelf bespeurde ten opzichte van boeken. Het gaat te ver om te beweren dat hij niet meer wist hoe een boek te gebruiken, maar dat zal zijn omdat hij ermee opgegroeid is. De echte vraag is echter hoe lang het nog duurt voordat de eerste generatie zich aandient die van het elektronisch leesplankje rechtstreeks doorschakelt naar de ereader om zo het lezen onder de knie te krijgen. Zonder ooit een ‘echt boek’ in de handen te nemen.

Wat zeg je?

Vraag 30:
Hoe lang nog voordat we niet meer weten hoe een boek te gebruiken?

vraag30

~ ~ ~

Klik hier voor vraag 29.

~ ~ ~

Het #50books initiatief is bij mij ontstaan naar aanleiding van de 30songschallenges maar gaat anders ingevuld worden. Elke week op zondag zal ik een nieuwe boekvraag posten die door iedereen vrij mag worden ingevuld. Alles is toegestaan. Een foto, een recensie, een persoonlijke herinnering, enzovoorts. De beantwoording van de vraag hoeft helemaal niet op dezelfde dag of binnen een week. Wanneer je het blog klaar hebt, post het dan en plaats een link onder de betreffende vraag, zodat iedereen het kan volgen en bij je komt kijken.

Heb je zelf geen blogsite, dan kun je je blog naar mij sturen, en dan plaats ik het als gastblog.

Dit jaar zal ik in totaal 50 vragen posten, vandaar #50books.

Zelf doe ik natuurlijk ook mee, en zal mijn eigen bijdrage als aparte blogs posten en ook hieronder linken.
Voel je vrij om ideeën voor vragen naar me toe te sturen zodat ik er voldoende op voorraad heb om dit jaar door te komen. En wie weet is er zoveel enthousiasme dat we volgend jaar gewoon door kunnen gaan.

Wanneer iemand een mooi logo kan ontwerpen dan zou dat ook heel erg gewaardeerd worden. 

Je kunt me bereiken via email peterpellenaars@me.com of op twitter @petepel.

Veel lees en schrijfplezier.

~ ~ ~

TOEN OP 4 AUGUSTUS

Vleermuizen – 4 augustus 2010

Een groeiend meningsverschil over ogenschijnlijk iets kleins. En dat bovenop een afrekening die al had plaatsgevonden maar waarvan de toedracht niet echt duidelijk wordt.

18 reacties on "50books – vraag 30"    1. Hallo Mariska, wees welkom!
      Mooi dat je ook besmet bent geraakt door het #50books virus. Zorg dat je een linkje plaatst onder de blogvraag waar jij een antwoord bij geschreven hebt, dan kunnen we daar komen lezen.
      Indien je ook nog op twitter zit, laat dat ook weten, dan kan ik je blog promoten.


Reageren niet meer mogelijk