50books – vraag 29

Afgelopen week ging het in #blogpraat over bloggen tijdens je vakantie. Blijf je als blogger doorgaan met het posten van nieuwe stukken of neem je een periode van rust nu het gros van je lezers misschien ook wel elders is? De antwoorden waren zoals altijd gevarieerd wat het deelnemen aan #blogpraat altijd weer zo leuk maakt. Zelf gaf ik aan dat juist tijdens de vakantieperiode ik doorga met bloggen. Niet alleen omdat er voldoende lezers zijn die niet op vakantie gaan of kunnen, maar ook omdat ik bloggen als ontspanning zie. Een hobby waar ik het liefste iedere dag invulling aan zou willen geven. Maar het lukt me veelal niet om op doordeweekse werkdagen de inspiratie te vinden om een in mijn ogen acceptabele blogpost op te leveren. Ik heb me er bij neergelegd dat het niet te forceren valt.

Maar zodra ik enkele dagen aaneen vrij ben van werk, dan gaat het bruisen en fonkelen in mijn hoofd. Dan komen de verhalen. Krijgen de alledaagse indrukken de ruimte zich te ontwikkelen. Weet ik ze om te vormen tot een leesbaar geheel. De blogproductie gaat omhoog in plaats van omlaag. Dat doet vakantie met mij.

Zo zal de vakantie ook een bepaald effect hebben op ons leesgedrag. De een gaat meer lezen omdat er eindelijk tijd voor is, terwijl de ander de vrije dagen aangrijpt om actief bezig te zijn en de boeken eventjes de boeken laat. Of wat men doorgaans leest maakt een verandering door. Nu eens geen lichtvoetig genre maar stevige kost. Tenminste voor de een. De ander gaat verlekkerd de opgespaarde stapel thrillers of chicklit te lijf onder het genot van een heerlijke cocktail. En wat te denken van de ereader die eindelijk op zijn waarde wordt geschat nu de de koffers zo goed als vol zitten maar er toch ook nog iets te lezen moet worden meegenomen. Tijd om over te stappen?

Wat doet de vakantieperiode met jullie? Zien jullie merkbaar verschil in wat en hoe je leest wanneer eenmaal die dagen van grote leegte en vrije invulling zijn aangebroken? Wijken jullie af van gebaande paden? Vormen die weken een uitzondering doordat je veel meer of minder leest dan normaal? Andere boeken dan normaal? En hoe ervaar je dat? Als een bevrijding waarnaar je hunkerend uitkijkt? Een te kort durend verblijf in het gedroomde boekenparadijs?  Of een rustgevende pauze weg uit de boeken?

Mocht je tijd en zin hebben tijdens de vakantie, laat ons dan weten wat jouw antwoord is op de #50books vraag van deze week:

Vraag 29:
Wat heeft de vakantieperiode voor effect op je leesgedrag?

~ ~ ~

Klik hier voor vraag 28.

~ ~ ~

Het #50books initiatief is bij mij ontstaan naar aanleiding van de 30songschallenges maar gaat anders ingevuld worden. Elke week op zondag zal ik een nieuwe boekvraag posten die door iedereen vrij mag worden ingevuld. Alles is toegestaan. Een foto, een recensie, een persoonlijke herinnering, enzovoorts. De beantwoording van de vraag hoeft helemaal niet op dezelfde dag of binnen een week. Wanneer je het blog klaar hebt, post het dan en plaats een link onder de betreffende vraag, zodat iedereen het kan volgen en bij je komt kijken.

Heb je zelf geen blogsite, dan kun je je blog naar mij sturen, en dan plaats ik het als gastblog.

Dit jaar zal ik in totaal 50 vragen posten, vandaar #50books.

Zelf doe ik natuurlijk ook mee, en zal mijn eigen bijdrage als aparte blogs posten en ook hieronder linken.
Voel je vrij om ideeën voor vragen naar me toe te sturen zodat ik er voldoende op voorraad heb om dit jaar door te komen. En wie weet is er zoveel enthousiasme dat we volgend jaar gewoon door kunnen gaan.

Wanneer iemand een mooi logo kan ontwerpen dan zou dat ook heel erg gewaardeerd worden. 

Je kunt me bereiken via email peterpellenaars@me.com of op twitter @petepel.

Veel lees en schrijfplezier.

~ ~ ~

TOEN OP 28 JULI

Oriëntatie – 28 juli 2012

Sommige mensen zijn de weg kwijt zonder dat ze het doorhebben. Hoe breng je ze dat aan het verstand zonder dat het al te rauw op hun dak valt? Maar, nog belangrijker, hoe zorg je er voor dat ze niet opnieuw gaan verdwalen?

16 reacties on "50books – vraag 29"


  1. Ik lees altijd dus ook in de vakantie. In de vakantieperiode lees ik meer boeken per week. Lekker lezen bij het zwembad, in de lobby of op mijn hotelkamer of in het vliegtuig. Waar het maar kan. En dan ook zoveel mogelijk.
    Lezen is als ademen, ik kan niet zonder.  2. Ik lees absoluut meer in de vakantie! Heerlijk, eindelijk de rust en de tijd ervoor om te kunnen blijven ‘hangen’ in een boek i.pv. de concentratie te verliezen vanwege alles wat nog moet.
    Het schrijven van blogs daarentegen is voor mij onafhankelijk van vakantie en/of vrije tijd. Dat gebeurt when it needs te be done, when my head says so. Dat is ‘gewoon’ iets wat eruit moet. Soms vaker, soms minder vaak. Daarbij denk ik totaal niet aan lezers. My life, my blog, sorry ;-)

Reageren niet meer mogelijk