50books – vraag 27

Deze week zag ik een tweet voorbij komen (ik weet niet meer van wie) waarvan de strekking zoiets was als: “Boeken zijn als pastamachines. Iedereen heeft er wel eentje in huis, maar niemand die het gebruikt.” Nu zal ik maar meteen toegeven dat wij geen pastamachine in huis hebben. Wel boeken. Toch zette deze tweet me aan het denken. Dat kwam omdat het me aan een andere tweet deed herinneren die ik nog weer wat eerder in de week had gelezen. De tweet was een link naar een blog (en allebei kan ik niet meer terugvinden) wat ging over het feit dat sommige lezers weleens beweren een boek te hebben gelezen terwijl dat niet zo is.

Dat kan zomaar vanzelf gaan. Je staat gezellig in een groepje te kletsen tijdens een feestje en nietsvermoedend sluit je aan bij de verschillende meningen die gedeeld worden over een pas verschenen bestseller. Je hebt er over gelezen, je hebt er van gehoord, je hebt er iets over voorbij zien komen op tv. Dus geef je ook jouw mening. Totdat er rechtstreeks op de persoon af gevraagd wordt of je het boek dan wel gelezen hebt. Misschien is het de drank. Misschien je zelf-verzonnen status als veelvraat op boekengebied. Hoe dan ook. Voordat je het door hebt, hoor je jezelf al bevestigend antwoorden. Vertwijfeld vraag je je af of de vertwijfeling op je gezicht is af te lezen. Je hersens draaien opeens volle toeren om zoveel mogelijk over het boek te weten te komen. Hoe ga je er voor zorgen dat niemand doorkrijgt dat het pure bluf was? Een ondoordachte uitspraak die je nu niet meer terug kunt of durft te halen.

Het gesprek gaat echter een andere kant op. Over de auteur bijvoorbeeld. Of over de impact van zijn boeken in het algemeen. Je haalt ongezien opgelucht adem en mengt je weer met een tegendraadse mening in de discussie. Iemand geeft je een compliment dat je toch zoveel weet over literatuur. Maar je weet, het was een narrow escape.

Is het overmoed? Ondoordacht reageren? Bluf? Strookt het niet met het beeld dat je van jezelf hebt? Kun je het niet hebben om te moeten toegeven dat je een bepaald boek niet hebt gelezen terwijl anderen dat wel hebben gedaan? Vandaag ben ik erg benieuwd wat jullie hiervan vinden, en of jullie kunnen of durven toegeven dat er boeken zijn waarvan je ooit hebt beweerd dat je het gelezen had, terwijl dat niet zo was. Maak er een soort ‘kom uit de boekenkast-dag’ van en gooi alle schroom opzij. Hoogstwaarschijnlijk ben je niet de enige.

Vraag 27:
Van welk boek heb je ooit gezegd dat je het gelezen had, terwijl dat niet zo was?

vraag15

~ ~ ~

Klik hier voor vraag 26.

~ ~ ~

Het #50books initiatief is bij mij ontstaan naar aanleiding van de 30songschallenges maar gaat anders ingevuld worden. Elke week op zondag zal ik een nieuwe boekvraag posten die door iedereen vrij mag worden ingevuld. Alles is toegestaan. Een foto, een recensie, een persoonlijke herinnering, enzovoorts. De beantwoording van de vraag hoeft helemaal niet op dezelfde dag of binnen een week. Wanneer je het blog klaar hebt, post het dan en plaats een link onder de betreffende vraag, zodat iedereen het kan volgen en bij je komt kijken.

Heb je zelf geen blogsite, dan kun je je blog naar mij sturen, en dan plaats ik het als gastblog.

Dit jaar zal ik in totaal 50 vragen posten, vandaar #50books.

Zelf doe ik natuurlijk ook mee, en zal mijn eigen bijdrage als aparte blogs posten en ook hieronder linken.
Voel je vrij om ideeën voor vragen naar me toe te sturen zodat ik er voldoende op voorraad heb om dit jaar door te komen. En wie weet is er zoveel enthousiasme dat we volgend jaar gewoon door kunnen gaan.

Wanneer iemand een mooi logo kan ontwerpen dan zou dat ook heel erg gewaardeerd worden. 

Je kunt me bereiken via email peterpellenaars@me.com of op twitter @petepel.

Veel lees en schrijfplezier.

~ ~ ~

18 reacties on "50books – vraag 27"Reageren niet meer mogelijk