50books – vraag 17

“The horror! The horror!” De opening van de vorige vraag zou ook zomaar van toepassing kunnen zijn op de vraag van vandaag. Vele boekliefhebbers gruwelen namelijk van hoe sommige lezers met hun boeken omgaan. De kaft ‘knakken’ zodat het boek beter open blijft liggen, een bladzijde vouwen om makkelijk te zien waar je bent gebleven, een aantekening in de kantlijn maken, tekst markeren, het zijn allemaal zaken die voor de een de normaalste zaak zijn terwijl de ander bijna een beroerte krijgt bij de aanblik van zulk een ‘beschadigd’ boek. Nu ben ik nog steeds niet gewend aan de komst van de ebook reader, maar ontegenzeggelijk één groot voordeel is toch wel dat je digitaal een boek ‘te lijf kunt gaan’ zonder dat het resultaat iemand van slag zou moeten brengen. Het ontegenzeggelijk grotere nadeel vind ik echter dat je het boek niet fysiek in je handen kunt nemen. Geen karakteristieke geur. Niet het ritselende geluid wanneer je een bladzijde omslaat. Weg is het tastbare gevoel dat je over de helft bent en richting het einde aan het lezen bent. Allemaal redenen die mij voorlopig nog niet doen overstappen.

Dus blijf ik zitten met mijn boeken. Planken en dozen vol. Welke ik beschouw als gebruiksartikelen met intellectuele inhoud. Van alle exemplaren die ik in mijn bezit heb zijn er duizenden of meer in omloop. Er is weinig unieks aan mijn verzameling. Wat is er tegen om tijdens het lezen dan her en der een streepje te zetten bij een mooie passage? Of een vouwtje bij waar ik ben gebleven? Zelf heb ik daar niet zo’n moeite mee, maar hoe denken jullie daarover? Hoe gaan jullie om met boeken? Is het heiligschennis om bijvoorbeeld al je naam op het voorblad te vermelden, of vind je dat alles kan, zolang het boek maar intact blijft? Tenslotte is het jouw eigendom. Toch?

Laat het ons weten en plaats een link naar je blog bij de reacties. Veel schrijfplezier!

Vraag 17:
Hoe behandel jij je boeken?

vraag17

~ ~ ~

Klik hier voor vraag 16.

~ ~ ~

Het #50books initiatief is bij mij ontstaan naar aanleiding van de 30songschallenges maar gaat anders ingevuld worden. Elke week op zondag zal ik een nieuwe boekvraag posten die door iedereen vrij mag worden ingevuld. Alles is toegestaan. Een foto, een recensie, een persoonlijke herinnering, enzovoorts. De beantwoording van de vraag hoeft helemaal niet op dezelfde dag of binnen een week. Wanneer je het blog klaar hebt, post het dan en plaats een link onder de betreffende vraag, zodat iedereen het kan volgen en bij je komt kijken.

Heb je zelf geen blogsite, dan kun je je blog naar mij sturen, en dan plaats ik het als gastblog.

Dit jaar zal ik in totaal 50 vragen posten, vandaar #50books.

Zelf doe ik natuurlijk ook mee, en zal mijn eigen bijdrage als aparte blogs posten en ook hieronder linken.
Voel je vrij om ideeën voor vragen naar me toe te sturen zodat ik er voldoende op voorraad heb om dit jaar door te komen. En wie weet is er zoveel enthousiasme dat we volgend jaar gewoon door kunnen gaan.

Wanneer iemand een mooi logo kan ontwerpen dan zou dat ook heel erg gewaardeerd worden. 

Je kunt me bereiken via email peterpellenaars@me.com of op twitter @petepel.

Veel lees en schrijfplezier.

~ ~ ~

21 reacties on "50books – vraag 17"  1. Ik ga mijn boeken niet opzettelijk beschadigen, maar anderzijds gebruik ik ze echt. Dat wil zeggen: vouwen, onderstrepen, noem maar op! Ook zet eigenlijk altijd wel mijn naam en datum van aankoop voorin.


Reageren niet meer mogelijk