50books – vraag 11

Klik hier voor vraag 10.

~ ~ ~

Vraag 11:
Welk boek las je onlangs en wil je iedereen aanraden ook te lezen?

Stel: je slaat de laatste bladzijde van een boek dicht. Een boek waarvan je ademloos genoten hebt. Waarbij je alles aan de kant hebt gezet om het maar zo snel mogelijk helemaal te kunnen lezen. Waar je al lezende de drang hebt steeds sneller te gaan lezen om te weten hoe het afloopt, maar tevens hoopt dat het nog een eeuwigheid mag duren voordat je echt bij het einde bent aangekomen. Wat doe je dan wanneer je (met iets van spijt omdat deze ongekende leeservaring voorlopig is afgelopen) met het boek nog in je handen langzaam beseft dat je zo iets spannends, belangwekkends, emotioneels, interessants hebt gelezen dat je er een tijdlang compleet letterlijk en figuurlijk helemaal weg van was?

Nou, wat doe je dan?

Juist! Je wil het delen!

Je wil dat iedereen dit boek ook gaat lezen. Geen kans laat je onbenut om te vertellen waarom dit boek gelezen MOET worden. Bij het koffieautomaat op kantoor weet je behendig de discussies richting een onderwerp te sturen wat toevalligerwijs in het boek ter sprake komt. Voor de eerstvolgende die binnen je familie- of vriendenkring jarig is hoef je niet lang over een cadeau na te denken. Krijg je bezoek dan zal het boek onopvallend nonchalant ergens ‘rondslingeren’.

Troost je. Ik spreek uit ervaring. Bezondig me ook aan deze zendingsdrang. En, eerlijk gezegd, raak ik erg gemotiveerd wanneer een andere boeklezer hetzelfde gedrag vertoont en enthousiast weet te verhalen over zijn meest recente positieve leeservaring. Zeker wanneer het iemand betreft wiens smaak ik heb leren waarderen. Die me boeken doet lezen die ik anders misschien wel nooit ter hand zou hebben genomen. Onbetaalbaar.

Zelf had ik het eerder dit jaar na lezing van ‘Arabieren kijken’ geschreven door Hassnae Bouazza. Het is zo’n boek waar je in eerste instantie niet meteen het gevoel hebt dat je iets bijzonders aan het lezen bent. Totdat je doorkrijgt dat het bezig is om al je vooroordelen over de Arabische wereld te ontzenuwen. Niet dat ik serieus dacht dat men er daar met z’n allen een volledige dagtaak van had gemaakt om op korte termijn de wereldheerschappij over te nemen. Maar wat ze dan wel deden? Hoe hun dagelijks leven er uitziet? In hoeverre ze gelijke dromen hebben als wij? Dat wist ik allemaal niet. Nu nog steeds niet, maar ik ben wel een flink stuk wijzer geworden.

Ideaal was dus het aanbod van Not Just Any Book om mee te doen aan de Blogtournee rondom het boek van Hassnae Bouazza. Ik hoefde er niet over na te denken. Hiervoor was ik heel graag bereid wat te schuiven in mijn vrijetijdsplanning om een blog over dit boek te kunnen schrijven. Want. Ik zou graag willen dat jullie dit boek ook gaan lezen.

Lees hier waarom ik dat vind => De fietser en de Mercedes
En volg hier de blogtournee op twitter voor nieuwe blogs (nog tot 29 maart) => #arabierenkijken

widgetbouazza

En dan nu de hamvraag: Welk boek las jij onlangs en wil je iedereen aanraden ook te lezen? Aarzel niet en probeer ons te overtuigen jouw leeservaring ook te ondergaan zodat boeken die het waard zijn daadwerkelijk de aandacht krijgen die ze verdienen. Niet alleen omdat we in het staartje van de Boekenweek zitten, maar omdat jouw mening telt! Altijd.

~ ~ ~

Het #50books initiatief is bij mij ontstaan naar aanleiding van de 30songschallenges maar gaat anders ingevuld worden. Elke week op zondag zal ik een nieuwe boekvraag posten die door iedereen vrij mag worden ingevuld. Alles is toegestaan. Een foto, een recensie, een persoonlijke herinnering, enzovoorts. De beantwoording van de vraag hoeft helemaal niet op dezelfde dag of binnen een week. Wanneer je het blog klaar hebt, post het dan en plaats een link onder de betreffende vraag, zodat iedereen het kan volgen en bij je komt kijken.

Heb je zelf geen blogsite, dan kun je je blog naar mij sturen, en dan plaats ik het als gastblog.

Dit jaar zal ik in totaal 50 vragen posten, vandaar #50books.

Zelf doe ik natuurlijk ook mee, en zal mijn eigen bijdrage als aparte blogs posten en ook hieronder linken.
Voel je vrij om ideeën voor vragen naar me toe te sturen zodat ik er voldoende op voorraad heb om dit jaar door te komen. En wie weet is er zoveel enthousiasme dat we volgend jaar gewoon door kunnen gaan.

Wanneer iemand een mooi logo kan ontwerpen dan zou dat ook heel erg gewaardeerd worden. 

Je kunt me bereiken via email peterpellenaars@me.com of op twitter @petepel.

Veel lees en schrijfplezier.

31 reacties on "50books – vraag 11"


 1. Hoi ik heb genoten van je antwoord op vraag11.
  Jij kan goed iemand nieuwsgierig maken…kan ik van leren .
  ik ga het boek vast eens lezen.
  en nu ga ik me bezig houden met mijn antwoord
  even een vraagje: Mag het ook een boek zijn die ik lang geleden heb gelezen?


  1. Ja hoor, wanneer jij een boek hebt dat je heel graag wil aanbevelen dan heb ik daar verder geen probleem. Zoals je weet wil ik het hier zo vrijblijvend als mogelijk houden. 2. Mijn aanrader voor jullie is niet een boek, maar een serie: The secrets of the immortal Nicholas Flamel, geschreven door Michael Scott.
  Wat later dan anders, maar ik moest even mijn sprookjesdosis weer krijgen in de Efteling gisteren :)
Reageren niet meer mogelijk