50books – vraag 10

Klik hier voor vraag 9.

~ ~ ~

Vraag 10:
Wat betekent de Boekenweek voor jou?

Een voor de hand liggend thema deze zondag. Het is Boekenweek! Een ‘week’ (in werkelijkheid vaak rond de negen dagen) welke compleet in het teken staat van het (Nederlandse) boek en al sinds begin dertiger jaren van de vorige eeuw wordt georganiseerd. Voor wie zich afvraagt waarom:

De Boekenweek heeft tot doel de positie van het algemene boek in de samenleving steviger te verankeren, eerst en vooral door het publiek te laten ontdekken welk een rijk boekenaanbod er het hele jaar rond in de boekwinkel te vinden is.

Zolang de voorraad strekt schenken deelnemende boekwinkels bij besteding van een bepaald bedrag een extra boek (in opdracht geschreven voor de Boekenweek door een vooraf geselecteerde auteur). Verder worden er ook nog diverse andere speciale boekenweekuitgaves tegen een lage prijs aangeboden. Natuurlijk mogen de auteurs van al dit moois niet ontbreken. Een rondreizend circus zet zich in beweging en op vele plekken door het hele land worden allerlei activiteiten georganiseerd waarbij de schrijvers die hun werk meestal in volledige afzondering uitvoeren, nu in levende lijve hun opwachting maken. Met het Boekenbal natuurlijk als traditionele aftrap.

Welnu, wat vinden jullie hiervan? Plannen jullie een bezoekje aan de plaatselijke boekhandel op de dag dat er een signeersessie wordt georganiseerd? Zoeken jullie het ‘reisschema’ uit van een favoriete schrijver en zorg je dat je er bij bent? Wachten jullie met de aanschaf van boeken totdat het Boekenweek is om op die manier het boekenweekgeschenk niet te hoeven missen? Zijn er echt lezers die bewust nu een boek kopen om vanwege de NS aanbieding met het boekenweekgeschenk een gratis treinreis te ondernemen?

En is het wel nodig, deze extra aandacht? Of is het allemaal paarlen voor de zwijnen? Is het een soort preken voor eigen parochie? De echte lezers kopen hun boeken toch wel. Aan de niet-lezers gaan de festiviteiten voorbij omdat ze zelden of nooit een boekhandel bezoeken of de boekenkaternen van krant of tijdschrijft doornemen. Denken jullie dat de hierboven aangehaalde doelstelling wel bereikt wordt in de huidige vorm van de Boekenweek? Maakt dat uit? Kan het niet gewoon een feestje om het feestje zijn? Gewoon de boeken en auteurs eenmaal per jaar in het zonnetje zetten?

Vragen, vragen, vragen op de vroege zondagochtend. Hoogste tijd om er een #50books vraag van te maken. Dus kom maar op met jullie reacties!

vraag10a

~ ~ ~

Het #50books initiatief is bij mij ontstaan naar aanleiding van de 30songschallenges maar gaat anders ingevuld worden. Elke week op zondag zal ik een nieuwe boekvraag posten die door iedereen vrij mag worden ingevuld. Alles is toegestaan. Een foto, een recensie, een persoonlijke herinnering, enzovoorts. De beantwoording van de vraag hoeft helemaal niet op dezelfde dag of binnen een week. Wanneer je het blog klaar hebt, post het dan en plaats een link onder de betreffende vraag, zodat iedereen het kan volgen en bij je komt kijken.

Heb je zelf geen blogsite, dan kun je je blog naar mij sturen, en dan plaats ik het als gastblog.

Dit jaar zal ik in totaal 50 vragen posten, vandaar #50books.

Zelf doe ik natuurlijk ook mee, en zal mijn eigen bijdrage als aparte blogs posten en ook hieronder linken.
Voel je vrij om ideeën voor vragen naar me toe te sturen zodat ik er voldoende op voorraad heb om dit jaar door te komen. En wie weet is er zoveel enthousiasme dat we volgend jaar gewoon door kunnen gaan.

Wanneer iemand een mooi logo kan ontwerpen dan zou dat ook heel erg gewaardeerd worden. 

Je kunt me bereiken via email peterpellenaars@me.com of op twitter @petepel.

Veel lees en schrijfplezier.

39 reacties on "50books – vraag 10"  1. Nu ben ik ook snel! Ik ben altijd jarig in de boekenweek. Door alle aandacht van boeken in de media ben ik altijd verzekerd van een nieuwe voorraad net verschenen boeken. Ik kan me geen mooiere datum voorstellen dan half maart jarig zijn!


Reageren niet meer mogelijk