50books – vraag 8

Klik hier voor vraag 7.

~ ~ ~

Vraag 8:
Hoeveel tijd lees je gemiddeld per week?

Wanneer ik kan, dan lees ik. Alles wat los en vast zit. Ongeacht het moment van de dag. Ik moet lezen. Alleen merk ik desondanks dat het aantal uren dat ik aan lezen kan besteden gevoelsmatig steeds minder aan het worden is. Allerlei ander zaken vragen ook om aandacht. Nemen tijd in die ik liever had besteed aan lezen. Daarom blijven er boeken liggen. Natuurlijk heeft het ook te maken met het feit dat ik door de jaren heen langzamer ben gaan lezen. Ook raak ik vaker afgeleid, waardoor ik later weer een stukje terug moet om de draad weer op te pakken waar ik gebleven ben. Verder stop ik niet met het aanschaffen van nieuwe boeken.

Maar het feit blijft dat ik vroeger meer tijd met het lezen van een boek doorbracht dan tegenwoordig. Hoewel ik bezig ben om daar verandering in aan te brengen, zou ik graag nog meer willen lezen. Ik ben er nog niet uit of dit betekent dat ik nog rigoreuzer naar mijn vrije-tijdsbesteding moet kijken, of dat ik moet accepteren dat er nu eenmaal niet meer uren in een dag zitten.

Bij toeval stuitte ik op het blog Read all Day van Nina Sankovitch, en zij heeft de volgende tips om zoveel mogelijk te kunnen lezen:

 • Always have a book with you.
 • Read while waiting.
 • Read while eating.
 • Read while exercising.
 • Read before bed.
 • Read before getting out of bed.
 • Read instead of updating FB.
 • Read instead of watching TV.
 • Read instead of vacuuming.
 • Read while vacuuming.
 • Read with a book group.
 • Read with your kid.
 • Read with your cat.
 • Read to your dog.
 • Read on a schedule.
 • Always have a book with you.

Eigenlijk is het heel simpel. Zorg dat je altijd een boek bij je hebt, en grijp elke gelegenheid aan om te lezen.

Herkennen jullie dit? Worstelen jullie ook met de almaar krimpende tijd die overblijft om met een nieuw aangeschaft boek weg te kruipen op je favoriete leesplek? Ik ben erg nieuwsgierig naar hoeveel tijd jullie gemiddeld per week doorbrengen met lezen. En of er nog goede tips en trucs te delen zijn die ons met z’n allen nog meer aan het lezen zetten. Want al die mooie boeken, die verdienen het gelezen te worden! Toch!?

~ ~ ~

Het #50books initiatief is bij mij ontstaan naar aanleiding van de 30songschallenges maar gaat anders ingevuld worden. Elke week op zondag zal ik een nieuwe boekvraag posten die door iedereen vrij mag worden ingevuld. Alles is toegestaan. Een foto, een recensie, een persoonlijke herinnering, enzovoorts. De beantwoording van de vraag hoeft helemaal niet op dezelfde dag of binnen een week. Wanneer je het blog klaar hebt, post het dan en plaats een link onder de betreffende vraag, zodat iedereen het kan volgen en bij je komt kijken.

Heb je zelf geen blogsite, dan kun je je blog naar mij sturen, en dan plaats ik het als gastblog.

Dit jaar zal ik in totaal 50 vragen posten, vandaar #50books.

Zelf doe ik natuurlijk ook mee, en zal mijn eigen bijdrage als aparte blogs posten en ook hieronder linken.
Voel je vrij om ideeën voor vragen naar me toe te sturen zodat ik er voldoende op voorraad heb om dit jaar door te komen. En wie weet is er zoveel enthousiasme dat we volgend jaar gewoon door kunnen gaan.

Wanneer iemand een mooi logo kan ontwerpen dan zou dat ook heel erg gewaardeerd worden. 

Je kunt me bereiken via email peterpellenaars@me.com of op twitter @petepel.

Veel lees en schrijfplezier.

~ ~ ~

Toen op 3 maart

Dit is nog maar het begin – 3 maart 2013

Waar ga je naartoe?”

Waar kom je vandaan?”

Waarom ben je hier?”

Weet je zeker dat je alleen verder wilt gaan?”

 

38 reacties on "50books – vraag 8"


 1. Over het aantal uren moet ik het antwoord schuldig blijven.
  Ik heb nu eenmaal meer met letters dan met cijfers :>)

  1. Dat lijkt me wel wat, een boek lezen zonder daarvoor tijd in te leveren… ;-)
   [Ik reageer hier maar even, want onder je blog wordt mijn reactie niet opgeslagen.]
Reageren niet meer mogelijk