50books – vraag 4

Klik hier voor vraag 3.

~ ~ ~

Vraag 4:
Van welke auteur lees je alles, maar dan ook alles wat uitgebracht wordt?

Fans. Je hebt ze in alle soorten en maten. Iedereen heeft wel ooit in zijn of haar jeugd een idool gehad. Veelal waren dit grootheden uit de film-, sport- of muziekwereld. Men zag ze als voorbeelden welke in alle opzichten gevolgd moesten worden. Van wie men de slaapkamer vol hing met posters. De agenda vol plakte met afbeeldingen of vol schreef met de naam (vaak heimelijk aangevuld met liefdesbetuigingen). En waarvan men misschien ’s nachts zo af en toe droomde. Niets konden deze helden en heldinnen fout doen in de ogen van de ware fan. Soms zelfs kon dit gedrag van haast religieuze aanbidding doorslaan in het obsessief ‘stalken’ van een idool.  Maar dan praten we over de negatieve uitwassen van dit fenomeen van persoonsverheerlijking.

Nu ben ik benieuwd wie van jullie ook een (gematigd) fanatisme aan de dag legt voor een specifieke auteur. Iemand waarvan men zonder nadenken alles aanschaft (of via de bieb in huis haalt) wat van deze auteur uitgebracht wordt. Dat kan zijn/haar eigen werk zijn, maar bijvoorbeeld ook brievenbundels, biografieeën of andersoortig secundair werk. En het hoeft niet per se te gaan om een auteur die nu nog productief is of zelfs nog in het land van de levenden verkeert. Misschien heb je pas op latere leeftijd een auteur ontdekt die toen al in de nadagen van zijn/haar carrière verkeerde. Of ben je helemaal in de ban van een auteur uit de klassieke oudheid. Alles kan. Maar laat ons het wie en waarom weten. En overtuig ons wat we missen.

vraag4a

~ ~ ~

Het #50books initiatief is bij mij ontstaan naar aanleiding van de 30songschallenges maar gaat anders ingevuld worden. Elke week op zondag zal ik een nieuwe boekvraag posten die door iedereen vrij mag worden ingevuld. Alles is toegestaan. Een foto, een recensie, een persoonlijke herinnering, enzovoorts. De beantwoording van de vraag hoeft helemaal niet op dezelfde dag of binnen een week. Wanneer je het blog klaar hebt, post het dan en plaats een link onder de betreffende vraag, zodat iedereen het kan volgen en bij je komt kijken.

Heb je zelf geen blogsite, dan kun je je blog naar mij sturen, en dan plaats ik het als gastblog.

Dit jaar zal ik in totaal 50 vragen posten, vandaar #50books.

Zelf doe ik natuurlijk ook mee, en zal mijn eigen bijdrage als aparte blogs posten en ook hieronder linken.
Voel je vrij om ideeën voor vragen naar me toe te sturen zodat ik er voldoende op voorraad heb om dit jaar door te komen. En wie weet is er zoveel enthousiasme dat we volgend jaar gewoon door kunnen gaan.

Wanneer iemand een mooi logo kan ontwerpen dan zou dat ook heel erg gewaardeerd worden. 

Je kunt me bereiken via email peterpellenaars@me.com of op twitter @petepel.

Veel lees en schrijfplezier.

57 reacties on "50books – vraag 4"


 1. Deze sla ik als blog even over, omdat het niet inspireert om daar een heel verhaal over te brouwen.

  Stephen King komt dicht in de buurt. (Ben nu de dark tower aan het herlezen zelfs). Maar alles? Nee. Ik vind gewoon niet alles even goed.

  Orson Scott Card. Ik lees alles van de Ender serie. Maar verder? twee andere series van hem vind ik niet om door te komen.


   1. Alles kan, niets moet, blijf ik altijd zeggen. Wat mij betreft schrijft iemand een blog waarom hij/zij juist helemaal niet alles van een auteur wil lezen. Kan ook verhelderend zijn. De vragen zijn bedoeld om het bloggen over boeken en alles daaromheen te promoten. Dat vind ik het leuke aan dit initiatief.


    1. Peter, mag ik ook gewoon hier reageren in de comments als ik iets wil zeggen over je 50books assignment? In plaats van een blog? Of is dat, ik durf het bijna niet te zeggen, tegen de regels?


     1. Zoals ik hierboven al schreef kan alles, en moet niets. Dus ja, reageer maar raak over het 50books initiatief. Graag zelfs!


 2. Tijdens het schrijven ontdekte ik steeds meer schrijvers waarvan ik alles heb gelezen! Inclusief Sanne van Havelte in mijn jonge jaren :>)


 3. Oh oh oh waar te beginnen? Tolkien dus, net als Linda. Niet 1 keer gelezen, nee, ontelbare keren.

  En dan een heleboel van die Britse murder mysteries. Met grote favoriet: De Pascoe & Dalziel serie en de Inspector Lynley serie. En dan nog een rijtje fanatasies. Alles van Robin Hobb. Die over die boten, bijvoorbeeld. Bijna alles van Terry Brooks. Vooral de Shanarra serie.

  Ik heb ook heel lang die serie “Dragon Reborn” (heet het zo?) gevolgd. Maar gaandeweg, bij deel 12 of zo, werd het me veel te smerig en eng.

  Recentelijk ook een hele serie over een Quebecse inspecteur – geweldig, zo sfeervol, zo intelligent.

  Hella S. Haasse, ook veel van gelezen (is al tijdje geleden).

  Ik ben zo iemand die haar kans grijpt als ze iets moois ontdekt en dan maar leest, leest, leest en al het andere vergeet. Heerlijk. Ik geef soms een fortuin uit aan Amazon voor de iPad. En het lekkerste is als je een boek vooruitbestelt en dan vergeet dat het er aan komt en op een dag downloadt de ipad het boek gewoon voor je en dan is het pas echt een verrassing!!

  En als ik dan een jaar of twee die series niet gelezen heb, lees ik ze weer lekker overnieuw….. Genieten met een grote G!

  (ook hiervoor weer dank – wat heerlijk om te schrijven over lezen en te lezen over lezen!)


  1. Oh Robin Hobb lees ik ook zo graag! Ik ken echter niet veel mensen die die boeken kennen / lezen.. Eigenlijk heb ik wel enkel de zieners en de nar gelezen – de levende schepen staan nog op mijn lijstje :-)


   1. Oh de Farseer trilogy? Oh ja, heerlijk!!! Die liveship traders moet je ook echt lezen hoor, weer hele andere verhaallijn, sterke vrouwelijke hoofdrol… erg gaaf.


   2. Robin Hobb is lang een favoriet van me geweest en heb ook anderen op haar boeken gewezen die gelijk verkocht waren. Levende Schepen niet te lang op je lijstje laten staan, ga ze lezen. Veel te mooi en ook bijzonder origineel. 4. Jack Vance! Een Amerikaanse sciencefiction- en fantasyschrijver. De beste man is inmiddels ergens in de 90. Zijn laatste boek is van 2004, geloof ik.

  Zijn boeken en verhalen zijn geweldig. Je ziet al die mensen en aliens zo voor je, inclusief hun vreemde gebruiken.. Zeer geloofwaardig geschreven, vol humor en hier en daar een tikje maatschappijkritiek.


Reageren niet meer mogelijk